Poznato je kako manjak sna utječe na brže starenje stanica, slabije pamćenje, lošu koncentraciju, smanjen seksualni nagon, osteoporozu, visok krvni tlak, dijabetes, srčane bolesti, pa čak i depresiju, znanstvenici su nedavno dokazali kako manjak sna pogubno utječe i na – širinu struka!

Naime, osobe koje spavaju šest ili manje sati tijekom noći u prosjeku imaju 3 cm širi struk od osoba koje spavaju sedam do devet sati, zašto?

Zato što manjak sna uzrokuje kemijski disbalans metabolizma, što pak pogubno utječe na sposobnost organizma da održi zdravu težinu tijela.

Istraživanje je provedeno na 1615 osoba koje su za vrijeme trajanja ispitivanja vodile dnevnik spavanja. Znanstvenici su otkrili kako osobe koje spavaju šest sati imaju problema s viškom kilograma te štetno visoku razinu kolesterola u krvi.

“Svaki dodatni sat spavanja između šest i devet sati smanjio bi tjelesnu težinu za 0,46 kilograma”, tvrde znanstvenici.

Uz to, neispavanost uzrokuje pomanjkanje energije, stoga tijelo prirodno traži šećer kako bi nadomjestilo nedostatak sna. Osim što dakle unosimo više šećera u organizam, naše tijelo ga radi umora sporije probavlja. Naime, čak i ako se osoba kojoj nedostaje sna više kreće i aktivnija je, svejedno će izgubiti manje na težini radi toga što je metabolizam ‘uspavan’. Taj šećer se nakuplja i uzrokuje masne naslage, posebice u struku.

Zaključak

Dok spavamo naš se organizam odmara i regenerira, a samo osoba koja spava dovoljno može imati energije, koncentracije, biti zdrava psihički i fizički te biti učinkovita u svemu što radi. San povoljno djeluje na smanjenje hormona koji uzrokuju stres, tjeskobu i depresiju, a povećanje hormona koji povoljno utječu na koncentraciju, učenje, zdravlje, imunitet, pa čak i na izgradnju mišića i zdravlje kostiju.

Zato, koliko je god moguće, ne uskraćujte tijelu potreban odmor i regeneraciju.

Osobama koje pate od nesanice znanstvenici preporučuju večernju šetnju te šalicu toplog napitka prije spavanja.

Foto: youtube screenshot

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime