IZBORNA NOĆ: Izjave nakon objave prvih neslužbenih izbornih rezultata

746

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je rano jutros uvjerenje da će Hrvatska vrlo skoro, nakon provedenih konzultacija, imati novog mandatara i stabilnu vladu koja će raditi na dobrobit svih hrvatskih građana te čestitala izabranim zastupnicima te Domoljubnoj koaliciji kao relativnom pobjedniku izbora. “Vjerujem da će hrvatska država u bliskoj budućnosti imati stabilnu vladu koja će prije svega raditi na dobrobiti države i svih njenih građana”, rekla je Kitarović na Pantovčaku nakon objave prvih neslužbenih rezultata izbora za osmi saziv Hrvatskoga sabora.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko proglasio je noćas pobjedu HDZ-a poručivši kako su “otvoreni za suradnju sa svima, bez obzira na stranačke razlike, jer postoji nadstranka koja se zove Hrvatska” a posebnu je čestitku uputio  Mostu koji je, kako je rekao, “ostvario zavidan rezultat”. “Moram reći da smo pobijedili na parlamentarnim izborima dragi prijatelji i ova pobjeda je točka na i svih naših pobjeda u zadnje 3,5 godine. Ova pobjeda nas dovodi u poziciju odgovornosti vođenja naše zemlje koje se nalazi u teškom stanju”, poručio je Karamarko u svom obraćanju pred punom dvoranom Gastro Globusa u kojem je bio smješten izborni stožer HDZ-a. Dvije trećine građana se, istaknuo je, odlučilo za promjene. “Apsurdno je da oni protiv kojih su građani glasovali traže novi mandat. Nisam znao da je 53 veći broj od 61, a ja vam tvrdim da će se ta razlika povećati do kraja prebrojavanja glasova”, rekao je Karamarko.

Nakon objave izbornih rezultata na nešto manje od 45 posto obrađenih biračkih mjesta okupljenima u SDP-ovu izbornom stožeru u zagrebačkoj Tvornici kulture sinoć se obratio Zoran Milanović koji je ocijenio kako je jasno da je Hrvatska odlučila da nema povratka na staro i  pozvao Most na suradnju.  “U kom smjeru idemo, odlučit ćemo sljedećih dana. Četiri godine provodili smo reforme,  čuvali socijalni mir i to krhko socijalno tkivo koje je građeno generacijama da se ne raspadne i da ne potone pod pritiskom krize, financijskih institucija, banaka i svih  koji su nas tjerali da režemo, da se ponašamo mehanički, a ne kao ljudi”, rekao je Milanović. Poručio je kako su u ove četiri godine pokazali na samom kraju mandata i da su ljudi, da smo visoko organizirana država koja zna zaštiti svoju nacionalnu sigurnost i građene ali i zalagati se za najviše svjetske vrijednosti. “To smo mi i tako želimo dalje. Sami ne možemo”, rekao je Milanović, dodavši da im u tome trebaju partneri.

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je sinoć kako je njihov uvjet za suradnju provedba čitavog paketa reformi. Broj osvojenih mandata osigurava nam kontrolu većine u Hrvatskome saboru i na tome ćemo ostati, izjavio je Hini Božo Petrov opetujući da je Most skupina ljudi koja drži do svoje riječi. “Rekli smo u kampanji da želimo promjene jer samo promjene mogu biti jamac napretka i nadam se da će to i druge stranke prihvatiti”, dodao je. Na pitanje o eventualnoj koaliciji ponovio je da ona ne dolazi u obzir, odnosno da Most želi provesti reforme, i to od porezne reforme, reforme pravosuđa, monetarne reforme, lokalne samouprave itd. “U koaliciju nećemo i nama je riječ svetinja”, rekao je Petrov.

Prema podacima DIP-a jutros od 6.30, koaliciji HDZ-a ide 59, SDP-ovoj koaliciji 56 saborskih mandata, a Mostu 19 mandata, a nakon 98 posto obrađenih biračkih mjesta, obje koalicije – Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om i koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om osvojile su svaka po pet izbornih jedinica, pri čemu je Domoljubna koalicija osvojila i glasove dijaspore.

Iznenađenje ovih parlamentarnih izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime