Izložbom o prehrani sisačkog kraja otvorena utvrda Stari grad

539

Večeras je u utvrdi Stari grad u Sisku otvorena izložba „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“. Otvorenjem ove izložbe, koja ostaje otvorena do 1. listopada, Gradski muzej Sisak ujedno obilježava i otvorenje utvrde Stari grad za javnost u sezoni 2016. Utvrda se može razgledati od utorka do petka od 12 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 12 do 20 sati, najavio je ravnatelj sisačkog muzeja Vlatko Čakširan…

TON 

Izložba „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“, je rezultat terenskog rada i istraživanja kustosica Etnografskog odjela sisačkoga muzeja koje su željele prikupiti podatke o prehrani i namirnicama specifičnima za područje sisačkoga kraja te načinu njihove pripreme, dodao je Čakširan…

VEZANE VIJESTI
"Tko pjeva, zlo ne misli" - bogata umjetnička večer u Petrinji

TON 

Viša kustosica Etnografskog odjela sisačkog muzeja Katica Mrgić nam je ispričala kako su intenzivnim zimskim istraživanjem, od studenoga 2015. do veljače 2016., ona i kolegica Ivana Plavec obišle širu okolicu grada Siska, od Moslavine i Lonjskoga polja, kroz Posavinu, Pokuplje i Banovinu te donijele svoja iskustva o prezentiranoj i zapamćenoj hrani koja čini dio identiteta i sisačkog kraja…

TON 

Tako izložba prezentira nekadašnje seosko domaćinstvo, unutrašnjost „hiže“, načine pripreme hrane, posuđe za pripremu, držanje i nošenje hrane i pića, a prati je i katalog, odnosno zapisi s terena, gdje je pregledno uz fotografije prezentirana raznolikost domaće hrane i jednostavni starinski recepti. Neke specifične primjere istraživanja ispričala nam je kustosica Ivana Plavec…

VEZANE VIJESTI
SAVJET STRUČNJAKA - Kako pobijediti prejedanje?

TON

„Identitet sredine čini i važnost osobite hrane. Brend kobasice, rakije, sira i žganaca duboko je ukorijenjen u našem kraju i nikada se ne bi trebao mijenjati. Treba mu samo dodavati. Prisjetimo se i podsjetimo, naučimo nešto i razveselimo se hrani“, poručuju autorice ove zanimljive izložbe kojom pokušavaju odgovoriti na pitanja kako se nekoć živjelo i što se jelo.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here