Večeras je u utvrdi Stari grad u Sisku otvorena izložba „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“. Otvorenjem ove izložbe, koja ostaje otvorena do 1. listopada, Gradski muzej Sisak ujedno obilježava i otvorenje utvrde Stari grad za javnost u sezoni 2016. Utvrda se može razgledati od utorka do petka od 12 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 12 do 20 sati, najavio je ravnatelj sisačkog muzeja Vlatko Čakširan…
TON
Izložba „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“, je rezultat terenskog rada i istraživanja kustosica Etnografskog odjela sisačkoga muzeja koje su željele prikupiti podatke o prehrani i namirnicama specifičnima za područje sisačkoga kraja te načinu njihove pripreme, dodao je Čakširan…
TON
Viša kustosica Etnografskog odjela sisačkog muzeja Katica Mrgić nam je ispričala kako su intenzivnim zimskim istraživanjem, od studenoga 2015. do veljače 2016., ona i kolegica Ivana Plavec obišle širu okolicu grada Siska, od Moslavine i Lonjskoga polja, kroz Posavinu, Pokuplje i Banovinu te donijele svoja iskustva o prezentiranoj i zapamćenoj hrani koja čini dio identiteta i sisačkog kraja…
TON
Tako izložba prezentira nekadašnje seosko domaćinstvo, unutrašnjost „hiže“, načine pripreme hrane, posuđe za pripremu, držanje i nošenje hrane i pića, a prati je i katalog, odnosno zapisi s terena, gdje je pregledno uz fotografije prezentirana raznolikost domaće hrane i jednostavni starinski recepti. Neke specifične primjere istraživanja ispričala nam je kustosica Ivana Plavec…
TON
„Identitet sredine čini i važnost osobite hrane. Brend kobasice, rakije, sira i žganaca duboko je ukorijenjen u našem kraju i nikada se ne bi trebao mijenjati. Treba mu samo dodavati. Prisjetimo se i podsjetimo, naučimo nešto i razveselimo se hrani“, poručuju autorice ove zanimljive izložbe kojom pokušavaju odgovoriti na pitanja kako se nekoć živjelo i što se jelo.
[srizonfbalbum id=296]