U Jastrebarskom otvoreni Dani meda

501

Zamjenica župana Nadica Žužak u Jastrebarskom je otvorila 13. Dane meda – prodajnu izložbu meda, mednih rakija, kolača, propolisa, cvjetnoga praha…

Izložbu, koja će biti  otvorena do 10. prosinca, organizirala Pčelarska udruga „Lipa“, a na njoj izlaže petnaestak pčelara.

„Pokušavamo građanima približiti naše proizvode i u tome uspijevamo. Ljudi znaju od koga kupuju, znaju da je to domaći med, med iz ovoga podneblja“, rekao je Darko Vancaš, predsjednik PU „Lipa“ i ove godine najuspješnije pčelarske udruge Zagrebačke županije. Naime, na nedavno održanom Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije članovi ove udruge osvojili su sedam zlatnih priznanja.

„Možemo biti ponosni na sebe i naš rad“, naglasio je Vancaš, dodavši da se priroda zadnjih godina ‘igra’ s prinosom meda.

„I ova je godina, zbog suše, bila dosta loša. Stoga našim pčelarima moramo biti sluge, a ne gospodari. Više moramo voditi brige o hrani pčela, nego što od pčela dobijemo hrane“, zaključio je Vancaš.

Na predanome radu, posebno humanitarnom i edukaciji najmlađih, pčelarima je zahvalio zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar, dok je zamjenica župana obećala da će Županija i dalje, osim direktne pomoći pčelarskim udrugama (ukupno ih u županiji ima 12, s oko 800 članova), sufinancirati i nabavu šećera za prihranu pčela. „Želimo da pčelarstvo, unutar poljoprivrede, bude značajna dohodovna grana“, rekla je Žužak.

Županija u razvoj pčelarstva u 2017. godini uložila preko 255.000 kuna.

Foto: Zagrebačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime