Centar za žene Adela iz Siska je, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, tradicionalno  na sisačkoj tržnici Kontroba obilježio 25. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Kako bi upozorili na problem nasilja i senzibilizirali javnost, dijelili su promotivne materijale kojima su upozorili na nasilje i predrasude vezane uz njega, ali i savjetovali o pravima te mjestu ne kojem se može potražiti pomoć. Predsjednica Centra za žene Adela, u sklopu kojeg djeluje i Tajno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, tzv. sigurna kuća, Senka Filipović podsjetila je da je ovo tradicionalna aktivnost povodom Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„Cilj javne akcije je senzibilizirati javnost o ovom važnom problemom jer nasilje nad ženama je jedno od temeljnih kršenja ljudskih prava. Centar za žene Adela pomaže ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U svom uredu, u savjetovalištu u gradu Sisku, svakog utorka od 17 do 19 sati, pružamo besplatne savjete, pravne i psihosocijalne za građanstvo. U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu do godine dana i pružamo im svu potrebnu da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle započeti novi život bez nasilja“, rekla je Filipović te dodala kako stalno imaju povećanje traženja savjeta, ali i samog smještaja u sigurnu kuću, a povećan je i broj slučajeva nasilja djece nad roditeljima.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama sutra će biti obilježen na Tržnici Kontroba u Sisku

Novi početak je ono što Centar za žene Adela ženama pokušava omogućiti nakon boravka u skloništu u kojem se može smjestiti do 15 osoba. Sklonište je uvijek puno i za njegovo financiranje treba novca, a financiranje je uvijek problem. Filipović kaže kako im pomažu donacije, no nadaju se i izdašnijoj pomoći lokalne i regionalne samouprave.

Već tradicionalno, na tržnici su im se pridružili i članovi Udruge invalida rada grada Siska koji su, kako nam je pojasnila predsjednica ove udruge Branka Pažur, na sisačkoj tržnici simbolično obilježili početak kampanje bijele vrpce.

„Mi provodimo kampanju bijele vrpce. Ona je simbol borbe protiv nasilja nad ženama. Dijelimo ih samo muškarcima.  Mi ovu kampanju provodimo već petu godinu za redom i nastojimo ukazati na ovaj problem, a ujedno i ojačati žene da prijave nasilje. Govorim iz pozicije žene osobe s invaliditetom jer je njima jako veliki problem ako dožive nasilje. Na koji način doći do telefona i nazvati pomoć ako je žena slijepa ili gluha,  ona tada ne može iskomunicirati svoje nasilje, ako je u kolicima ne može pobjeći iz kuće ili stana. Tako da je to jedan za osobe s invaliditetom jako veliki problem. A nažalost doživljavaju ga, sve više i prijavljuju jer je ovakvim akcijama i kampanjama sve veća osviještenost i žrtve dobivaju informaciju gdje prijaviti i kome se obratiti za pomoć“, rekla je Pažur.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - U Sisku obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tu su informaciju dobili i posjetitelji sisačke tržnice. Osim dijeljenja edukativnih materijala, poruke protiv nasilja poslane su i putem majica koje su izvjesili na ulazu u sisačku tržnicu, a na kojima su bile ispisane dirljive poruke djece i žena žrtava obiteljskog nasilja, kao i one s imenima ubijenih žena. Svim žrtvama nasilja poručili su da ga prijave i to od 0 do 24 na SOS telefon 044 888 888.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here