Centar za žene Adela iz Siska je, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, tradicionalno  na sisačkoj tržnici Kontroba obilježio 25. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Kako bi upozorili na problem nasilja i senzibilizirali javnost, dijelili su promotivne materijale kojima su upozorili na nasilje i predrasude vezane uz njega, ali i savjetovali o pravima te mjestu ne kojem se može potražiti pomoć. Predsjednica Centra za žene Adela, u sklopu kojeg djeluje i Tajno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, tzv. sigurna kuća, Senka Filipović podsjetila je da je ovo tradicionalna aktivnost povodom Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„Cilj javne akcije je senzibilizirati javnost o ovom važnom problemom jer nasilje nad ženama je jedno od temeljnih kršenja ljudskih prava. Centar za žene Adela pomaže ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U svom uredu, u savjetovalištu u gradu Sisku, svakog utorka od 17 do 19 sati, pružamo besplatne savjete, pravne i psihosocijalne za građanstvo. U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu do godine dana i pružamo im svu potrebnu da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle započeti novi život bez nasilja“, rekla je Filipović te dodala kako stalno imaju povećanje traženja savjeta, ali i samog smještaja u sigurnu kuću, a povećan je i broj slučajeva nasilja djece nad roditeljima.

VEZANE VIJESTI
FOTO Projektom „Lily“ u Sisku obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Novi početak je ono što Centar za žene Adela ženama pokušava omogućiti nakon boravka u skloništu u kojem se može smjestiti do 15 osoba. Sklonište je uvijek puno i za njegovo financiranje treba novca, a financiranje je uvijek problem. Filipović kaže kako im pomažu donacije, no nadaju se i izdašnijoj pomoći lokalne i regionalne samouprave.

Već tradicionalno, na tržnici su im se pridružili i članovi Udruge invalida rada grada Siska koji su, kako nam je pojasnila predsjednica ove udruge Branka Pažur, na sisačkoj tržnici simbolično obilježili početak kampanje bijele vrpce.

VEZANE VIJESTI
I dalje s ružom...

„Mi provodimo kampanju bijele vrpce. Ona je simbol borbe protiv nasilja nad ženama. Dijelimo ih samo muškarcima.  Mi ovu kampanju provodimo već petu godinu za redom i nastojimo ukazati na ovaj problem, a ujedno i ojačati žene da prijave nasilje. Govorim iz pozicije žene osobe s invaliditetom jer je njima jako veliki problem ako dožive nasilje. Na koji način doći do telefona i nazvati pomoć ako je žena slijepa ili gluha,  ona tada ne može iskomunicirati svoje nasilje, ako je u kolicima ne može pobjeći iz kuće ili stana. Tako da je to jedan za osobe s invaliditetom jako veliki problem. A nažalost doživljavaju ga, sve više i prijavljuju jer je ovakvim akcijama i kampanjama sve veća osviještenost i žrtve dobivaju informaciju gdje prijaviti i kome se obratiti za pomoć“, rekla je Pažur.

VEZANE VIJESTI
SISAK: Obilježen Nacionalni dan invalida rada

Tu su informaciju dobili i posjetitelji sisačke tržnice. Osim dijeljenja edukativnih materijala, poruke protiv nasilja poslane su i putem majica koje su izvjesili na ulazu u sisačku tržnicu, a na kojima su bile ispisane dirljive poruke djece i žena žrtava obiteljskog nasilja, kao i one s imenima ubijenih žena. Svim žrtvama nasilja poručili su da ga prijave i to od 0 do 24 na SOS telefon 044 888 888.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here