Josić: UN ne traži ćirilicu na zgradama u Vukovaru

208

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić izjavio je u četvrtak da Ujedinjeni narodi (UN) ne traže ćirilicu na zgradama u Vukovaru nego, kao i Stožer, provedbu hrvatskih zakona i Ustava, te je ocijenio da su članovi UN-ova odbora krivo informirani o stanju u Vukovaru za što odgovornost pripisuje udrugama poput Documente ili one Zorana Pusića.

“Nije UN tako lakovjeran. Unatoč opskurnih hajki raznih Teršelićki, Pusića, Kosorica i REKOM-a, UN nije tražio ćirilicu u Vukovaru, nego poštivanje Ustava u slučaju čirilice”, kazao je Josić.

“Sramotno je što DORH ne ispituje kako Vesna Pusić državnim novcem izravno financira brata Zorana Pusića, da bi on, Documenta i ostali paraziti pseudocivilne scene blatili Hrvatsku pred međunardonim intitucijama,” rekao je i zatražio objavljivanje izvješća koja su te udruge slale UN-u.

Josić je također izrazio nadu kako će nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj doći do promjene vlasti, a novi saziv Hrvatskog sabora donijeti odluku o Vukovaru kao mjestu posebnoga pijeteta čime bi, rekao je, “priča o ćirilici u Vukovaru bila završena”.

Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je početkom travnja Hrvatsku da nacionalnim manjinama osigura pravo na upotrebu vlastitog jezika, osobito na ćirilično pismo, te traži od Hrvatske da poduzme “dodatne mjere” radi promoviranja međunacionalne tolerancije i “osiguranja pune primjene prava na upotrebu manjinskih jezika i pisama u skladu s ustavnim okvirom, a s posebnim naglaskom na upotrebu ćiriličnog pisma u Vukovaru i općinama na koje se to odnosi”.(Hina)

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime