Kako odabrati pravu boju za dnevni boravak

642

Dnevni je boravak srce je svakog doma, mjesto na kojem se obitelj i prijatelji okupljaju radi opuštanja i druženja. Jedna od najvažnijih odluka koju ćete donijeti kada uređujete svoj dnevni boravak je odabir pravih boja – boje koje odaberete mogu postaviti raspoloženje, izazvati emocije i utjecati na cjelokupnu atmosferu prostora. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete prave boje za svoj dnevni boravak koje će u njemu stvoriti savršenu atmosferu.

Uzmite u obzir veličinu svoje dnevne sobe

Veličina vaše dnevne sobe značajna je pri odabiru boja. Ako je prostor malen, držite se svijetlih, vedrih boja, one će učiniti prostor otvorenijim i prozračnijim. S druge strane, ako je vaša dnevna soba velika, slobodno se okušajte u eksperimentiranju s tamnim, jakim bojama koje će stvoriti intimniju atmosferu.

Odredite namjenu svoje dnevne sobe

Boje koje odaberete za svoj dnevni boravak trebale bi odražavati njegovu namjenu. Ako svoju dnevnu sobu koristite za opuštanje i odmor, odaberite smirujuće boje poput nježno plave i zelene. Ako pak svoj dnevni boravak koristite za druženje i zabavu, odlučite se za svjetlije, energičnije boje poput žute i narančaste.

Uzmite u obzir količinu prirodnog svjetla u prostoru

Količina prirodne svjetlosti koja ulazi u vašu dnevnu sobu također igra važnu ulogu u bojama koje odaberete. Ako vaša dnevna soba ima puno prirodnog svjetla, izbjegavajte tamne boje koje mogu učiniti prostor manjim i skučenijim. Umjesto toga, odaberite svijetle, prozračne boje koje će pojačati prirodnu svjetlost u prostoriji. Ako vaša dnevna soba ima ograničeno prirodno svjetlo, razmislite o toplim, tamnijim bojama koje će stvoriti ugodnu i intimnu atmosferu.

Iskoristite psihologiju boja

Psihologija boja grana je znanosti koja proučava kako različite boje utječu na naše emocije i ponašanje – iskoristite ju u svoju korist pri odabiru boja za svoju dnevnu sobu. Plava i zelena boja  poznate su po svojem umirujućem učinku, dok se crvena i narančasta povezuju s energijom i uzbuđenjem. Razmislite kakvo ozračje želite u svojem dnevnom boravku i odaberite boje u skladu s tim.

Napravite paletu

Nakon svega navedenog, napravite paletu boja za svoju dnevnu sobu. Odaberite jednu ili dvije glavne boje koje će dominirati prostorom, a zatim odaberite akcentne boje koje će ih nadopuniti. Da bi prostoru dodali dašak elegancije luksuzne vile, iskoristiti uzorke i teksture.

Testirajte svoje boje prije nego što se obvežete

Prije nego što se odlučite na paletu, dobro je isprobati odabrane boje u prostoru jer uzorci boja mogu izgledati drugačije u vašoj dnevnoj sobi nego u trgovini ili na internetu. Obojite jedan dio svojeg zida ili upotrijebite pozadinu koja se može ukloniti da vidite kako će točno odabrane boje izgledati u prostoru. To će vam pomoći da otkrijete da li je paleta koju ste izabrali stvarno najbolji izbor za prostor bez da ste se obavezali na nju.

Odabir pravih boja za vaš dnevni boravak važna je odluka koja može uvelike utjecati na cjelokupni ugođaj vašeg doma. Uzimajući u obzir sve od veličine prostora, njegove namjene, prirodnog svjetla, psihologije boja i stvaranja palete, možete prostor učiniti privlačnim i funkcionalnim. Nemojte se bojati eksperimentirati i zabaviti s bojama – vaš dnevni boravak pravo je mjesto da unesete svoju osobnost i stil u vaš dom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime