Kalinić traži uvođenje vojnog roka za žene i muškarce

970
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je danas u obilasku statičara koji procjenjuju štete nastale uslijed potresa, prilikom čega je izjavio kako traži uvođenje vojnog roka za žene i muškarce.

– Tražimo da se uvede obavezni vojni rok i ne vidim kome je uopće bilo u interesu da to ukine, rekao je Kalinić.

Dodao je kako bi trebalo uvesti vojni rok po švicarskom modelu, u trajanju od četiri mjeseca i za žene i za muškarce. Kaže kako smo nacija s malo ljudi i da je to jedino rješenje kako bismo u kriznim situacijama djelovali adekvatno.

Za pomoć oko sanacije potresa zahvalio je Civilnoj zaštiti poručivši kako su članovi Civilne zaštite mahom stariji ljudi, pa da zato sve ide sporije, stoga je potrebno uključiti mlađe ljude od 18-30 godina, nadovezavši se na uvođenje vojnog roka koji bi osposobio više mladih za pomoć i reakciju u kriznim situacijama.

Obnova od potresa trajat će godinama

Što se sanacije potresa tiče, Kalinić je poručio da će Grad Zagreb sigurno u značajnom dijelu sufinancirati postavljanje kondenzacijskih bojlera. Smatra da će obnova trajati godinama, te da se velikim nedostatkom pokazao i manjak zakonske regulative koja se bavi kriznim situacijama. Rekao je da nažalost nije napravljen ni izvanproračunski fond iz kojeg su se trebale financirati hitne intervencije.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime