Karlovac: Vandalizam u pravoslavnoj crkvi

993

U noći između subote i nedjelje provaljeno je u pravoslavnu crkvu Saborni hram sv. Nikolaja u Karlovcu.

Iz Gornjokarlovačke eparhije potvrđeno je kako su ukradeni sakralni i drugi predmeti, razbacan inventar i učinjena je šteta.

Kako je za Hinu rekao karlovački paroh Slaviša Simaković, “provalnici su obili bočna vrata, bezbožno oskvrnuli oltar i bogoslužbene predmete i knjige, dio predmeta su ukrali, a ono što nisu ukrali razbacali su po podu. Nema ni djelića hrama koji nije pregledan, u kojem nije ukraden ili razbacan crkveni inventar, a odneseni su svi križevi i oštećen pribor za krštenje, tako da današnji praznik Sretenja Gospodnjeg nismo mogli proslaviti bogoslužjem”.

Dodao je kako je posebno žalostan što se izgred dogodio nakon jučerašnjeg bogoslužja koje je služilo pet episkopa i više svećenika, te što se današnja misa u povodu sv. Trifuna nije mogla održati.

Paroh Simaković se pita je li riječ samo o koristoljublju ili je netko namjerno pokvario proslavu.

Šteta se procjenjuje na oko 19.000 kuna, ali, istaknuo je, “kako vrednovati” kada netko po crkvi prolije liturgijsko vino i ulje iz kandila na žrtveniku, razbaca knjige, zgazi i uprlja odjeću za bogoslužje.

U desetak godina, koliko je on paroh u Karlovcu, ovo je samo jedan u nizu izgreda. Posljednji je bio krajem prošle godine, kada su po crkvi bili ispisani grafiti “za dom spremni” i ustaško “U”, a prije toga ukradeni su metalni poklopci na šahtovima, koji i danas imaju samo privremenu zaštitu od dasaka.

“Provalnici nikada nisu uhvaćeni, osim lopova koji je ukrao šahtove, pa nadležnima poručujem da je krajnje vrijeme da se stane na kraj tim nemilim događajima koji narušavaju red i mir, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj nanose veliku štetu u duhovnom smislu. Vandalima poručujem da je krajnje vrijeme da sami prekinu s tim jer sada živimo u društvu u kojem bi svatko trebao moći slobodno zadovoljiti i izraziti svoje vjerske potrebe”, zaključio je paroh.

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime