Komemoracijom u Glinskim Poljanama završeni Dani sjećanja 1991.-2020.

Još tri žrtve nisu pronađene

751

Kod spomenika masovne grobnice u Glinskoj Poljani odana je počast mučki ubijenim žiteljima toga kraja u Domovinskom ratu.

Crni mramorni spomenik s uklesanim likom golubice na ulazu u Glinsku Poljanu podsjeća na 17 civila ubijenih 1991. i 1992. u tome selu i obližnjim Jamama. Stari ljudi, bake i djedovi, usmrćeni su u svojim kućama, dvorištima, na poljima i livadama.

Među njima je bila i majka Jelke Vidović: „Vratila se kući raspustiti blago. Vratilo se više njih, kome je god blago ostalo. Prešli su Kupu, vratili su se i više ih nema. Mama je bila s dvoje ljudi u dvorištu zakopana. Od njezinog tijela ostala je lubanja i odjeća koju je imala na sebi.“

Događaj je organizirao Mjesni odbor Glinska Poljana-Slana-Vratečko, čija je predsjednica Višnja Jerman: „Ovo područje je teško stradalo 1991. godine u napadu četničkih hordi koje je sve naše stanovništvo koje je ostalo jednostavno ubilo. Ovdje imamo spomenik za 17 naših žrtava, a još tri žrtve nisu pronađene.

Jerman je podsjetila da do danas nema nikakvih saznanja o počinjenju zločina niti je itko krivično gonjen za njih. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović istaknuo je da je ovim događajem završena manifestacija Dani sjećanja 1991.-2020.: „Deveti mjesec bio je, bez obzira na epidemiološke mjere, ipak poprilično bogat događanjima i obavili smo sve komemorativne aktivnosti. Imali smo još nekih neplaniranih popratnih stvari koje su u hodu iskrsnule. Mogu biti zadovoljan odazivom članova udruga i građanstva. Ove godine nije bilo djece, također zbog epidemioloških mjera koje su na snazi. Zadnja nedjelja u mjesecu rujnu je tradicionalno rezervirana obilježavanje kod Golubice gdje je 17 civila ekshumirano.“

Nakon komemorativne aktivnosti u župnoj crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori održana je misa zadušnica koju je predvodio župnik don Paško Glasnović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime