KOMES O PRVIH 100 DANA Usmjereni smo na punu transparentnost

Zatekla sam 109 milijuna kuna obveza, istaknula je petrinjska gradonačelnica

279

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes na konferenciji za novinare predstavila je rezultate prvih 100 dana rada.

Obzirom na stanje gradskih financija i ukupnu štetu koju je naš grad pretrpio, nama je potrebna svaka pomoć donatora, ali i naše države i državnog proračuna, to od nas zahtjeva visoki stupanj odgovornosti i transparentnosti, istaknula je Komes:

“Zbog toga je moja prva poruka djelatnicima gradske uprave bila kako imam nultu stopu tolerancije na korupciju, kriminal i malverzacije, dok smo maksimalno usmjereni na punu transparentnost. Svaka kuna iz naše gradske blagajne se troši isključivo namjenski. Nažalost, iako sam na primopredaji dužnosti, od prethodnika dobila javno obećanje kako nećemo naći kosture u ormaru, dobili smo da se slikovito izrazim čitavo groblje loših odluka, malverzacija i nenamjenskog trošenja sredstava. Zatekla sam 109 milijuna kuna obveza, minimalni priljev novca u proračun jer je Gradsko vijeće oslobodilo građane plaćanja komunalne naknade, vode, odvoza otpada te poreza i prireza na cijelu godinu.”

Iskorišten je bio i dozvoljeni minus od 10 milijuna kuna, što je izuzetno otežalo funkcioniranje grada. Došli smo u poziciju u kojoj smo svakodnevno morali moliti kreditore i vjerovnike na razumijevanje, nastavila je Komes:

“Naravno, takvo financijsko stanje nije nešto iz čega se jednostavno možete izvući, ali u ovom trenutku nismo ugroženi. Dapače, pregovaramo o projektima i bespovratnim sredstvima prema međunarodnim financijskim institucijama kojima ćemo omogućiti i razvoj, a ne samo preživljavanje Grada Petrinje.

Konstantno sam na sjednicama državnog Stožera za obnovu, a to se vidjelo već po tomu koliko smo ubrzali uklanjanje opasnih objekata, gdje je praktično pola uklonjenih u čitavoj županiji upravo u Petrinji. Upravo zahvaljujući preuzimanju organizacije, odnosno pribavljanja elaborata o uklanjanju i ishodovanja suglasnosti, a što sam najavljivala i u predizbornim porukama.”

Uklonjeno je 157 građevina, a s Ministarstvom kulture dogovorena je obnova i financiranje 32 objekta u središtu grada, pojedinačna kulturna dobra, za koja je u petak raspisan javni poziv za izradu projektne dokumentacije, a za koja je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture.

“Inače što se tiče Petrinje, ukupno je podneseno 3.200 zahtjeva za obnovom, i to govori koliko opsežan posao je pred svima u Hrvatskoj. Uklanjanje objekata blokira nas u saniranju naših prometnica koje su u očajnom stanju, ali uz autocestu prema Sisku koja će biti završena, s resornim ministarstvima razgovaramo i o cestovnim rješenjima, za koje se nadam da će biti dovršeni do kraja mog mandata, a radi se o gradskoj obilaznici i brzoj cesti odnosno spojnoj cesti s autoputa do Petrinje i dalje prema Glini. To bi našem gradu dalo jednu posve novu perspektivu i promijenilo našu budućnost. Za sada smo osigurali asfaltiranje alternativnog pravca prema Sisku (spoj Gajeva – Drenačka) te su osigurana sredstava za sanaciju i rekonstrukciju Kačićeve ulice kroz koju trenutno ide sveukupni promet. U tom smislu važno je istaknuti i kako su osigurana sredstva od strane Hrvatskih voda za nastavak aglomeracije, bolne teme u Petrinji.

Važna prometna veza s metropolom

U prometnom smislu najvažnije nam je imati i javne putničke veze sa Zagrebom, za što smo izdvojili sredstva te financirali i direktnu autobusnu liniju. Što se tiče gradskog voznog parka, dva vozila smo prodali, jedno smo predali na korištenje Crvenom križu, a sama nastojim ne koristiti automobil u vlasništvu Grada.

Pokrenula sam inicijativu prema Centru za vozila Hrvatske, koji je donirao više od 30 tisuća kvadratnih metara, koja će poslužiti novim investitorima. Nažalost iako je postojeća poduzetnička zona blokirana i neizgrađena, nalazimo rješenja kojima ćemo i tamo preokrenuti stanje, ali za sada mogu reći kako smo u pregovorima s dva velika, ozbiljna investitora. Ovo je prekratko vrijeme za dovršetak pregovora o ulaganju, ali kao što ovaj obnovljeni vrtić budi optimizam, isto je i s investitorima koji prepoznaju kvalitetu našeg kraja i naših ljudi kao radnika. Pred nama su u tom smislu dani koji će biti puni dobrih vijesti. Jedna od takvih je i osiguranih 30 milijuna kuna za poduzetnički Centar novog života, gdje ćemo preseliti bez naknade brojne poduzetnike i obrtnike koji su ostali bez prostora za poslovanje. Za ta sredstva smo pregovarali s Vladom i doista nam se izašlo u susret jer tako što nije bilo planirano u proračunu. Sada nam je za završetak tog projekta najveći problem brzina izvođenja radova uzrokovana poremećajima na tržištu građevinskih materijala. U trenutcima dok se borimo za svako radno mjesto, jako je bitno i što je osiguran nastavak javnih radova sa 130 ugovora i tako zaposlenih Petrinjaca uz potporu Ministarstva rada.

Sporazumno smo raskinuli pojedine ugovore iz Intervencijskog plana čiji završetak nije moguć, poput rekonstrukcija cesta uz koje se ruše objekti te smo preusmjerili sredstava u javni poziv za pomoć poduzetnicima, u iznosu od 15 milijuna kuna.
Zbog katastrofalnog stanja, svaka pomoć, a posebno porezno rasterećenje je također izuzetno važno zbog čega smo kao Grad vrlo ozbiljno pristupili izradi prijedloga i komentara za Program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, osnovala sam široko stručno povjerenstvo, a naše već u kampanji prezentirane poruke na ovaj način bi se primijenile u čitavoj županiji.

Pokrenuli smo izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Petrinje, i u tom smislu našu tragediju želimo pretvoriti u priliku za jednim novim početkom, boljoj budućnosti. Grad čine naši ljudi, a tu budućnost naša djeca. Zato maksimalno brinemo o njihovoj dobrobiti. Tu su i donatori, pa smo uz njihovu potporu osim objekta vrtića Slap dobili i dječje igralište, preko Zaklade Marina Čilića, a u suradnji s donatorima, osigurana su i sredstva za dječje igralište u Češkom selu. Obnova škola nije u nadležnosti Grada, ali maksimalno smo usmjereni i na dobrobit naših školaraca. Zato smo organizirali uz pomoć Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje postavljanje zaštitnih skela na koridorima prema školi, pomogli smo financijski i nabavku školske opreme za naše školske mališane kao i financiranje plaće za još jednog učitelja produženog boravka u Osnovnoj školi Mate Lovraka, čime je omogućen produženi boravak za još oko 25 djece.

Na početku sam spomenula kako je naše financijsko stanje bilo nezavidno, ono što je bilo nezamislivo je stanje nakupljenih neisplaćenih naknada za novorođenčad i stipendije, takva, reći ću ružna praksa je odmah prekinuta te je sve isplaćeno i što je najvažnije, i dalje se redovito plaća.

Briga o starijima i najmlađima

Mislimo i na naše starije i nemoćne, do preuzimanja ove dužnosti, vodila sam Dom za starije i nemoćne osobe u Petrinji, koji je prva javna ustanova koja je krenula u obnovu u našem gradu, a do završetka radova donijeli smo odluku o davanju na korištenje bez naknade Privremenog kontejnerskog naselja za potrebe korisnika.

Ono što nam je trenutačno najveća želja je otvoriti pune kapacitete predškolskog odgoja. Zbog toga smo napravili izradu glavnog projekta za dogradnju središnjeg dječjeg vrtića. Kao što sam već naglasila, naša djeca su naša budućnost i ona osiguravaju opstanak ovog grada. Odmah po preuzimanju gradske uprave uočili smo kako će nakon dovršetka danas otvorenog objekta Slap biti potrebno proširiti prostor za potrebe pet odgojnih skupina. Spremni smo na natječaj i gradnju, a zbog opisanog stanja gradskih financija ovim putem pozvala bih građane i tvrtke da pomognu u izgradnji jer ovisimo o donacijama za tu investiciju. Projekt je vrijedan pet milijuna kuna, imamo za sad osiguranih milijun kuna i svaka pomoć je dobrodošla. Grad je za tu potrebu otvorio poseban namjenski račun i svi oni koji razmišljaju kako nam pomoći s time mogu napraviti najviše, tu je svaka uložena kuna doista vrijedna dječjeg osmijeha i ako mene kao predstavnicu ovog ranjenog grada pitate kako i gdje, onda vam mogu samo reći da je to prioritet.“

Komes je na kraju zahvalila svima onima koji su Petrinju i Petrinjce pomagali nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog potresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime