U prostoru Općine Jasenovac  9. studenoga je potpisan Sporazum o provođenju izmjere poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine.

Sporazum su potpisali ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić i načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković koja je, s obzirom da je izmjera zemljišta osnova za razvoj poljoprivredne proizvodnje, izrazila zadovoljstvo što se inicijativa pokrenuta prije 10-tak godina na ovaj način napokon realizira.

„Naše su samo dvije katastarske općine bile uređene, a sve ostalo zemljište još uvijek nije. Potpisivanjem ovog sporazuma očekujemo da će zemljište uređeno biti i da ćemo moći razvijati poljoprivredu jer, bez obzira na sve, poljoprivreda je osnovana grana djelatnosti na ovom području, bez obzira na turizam. Dosta poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske je na području općine Jasenovac. Imamo dosta ugovora koje smo podijelili našim poljoprivrednicima i svakako će i nama omogućiti lakše provođenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koji smo donijeli. Poljoprivreda je ta za koju svi očekujemo da i dalje napreduje i mi svi moramo dati doprinos tomu, a ove je jedan od doprinosa“, kazala je Mačković.

VEZANE VIJESTI
Hrvatski domobrani brane tekovine domovine

Projekt je vrijedan 488 tisuća kuna bez PDV-a, sa po 10 % sufinanciraju ga Općina Jasenovac i Sisačko – moslavačka županija dok ostatak od 80% financira Državna geodetska uprava, kazao je njen ravnatelj Damir Šantek.

„Radi se o 1100 hektara i osam katastarskih lokacija. Ono što sa sigurnošću mogu reći da tvrtka koja radi ove radove je priznata tvrtka od strane Državne geodetske uprave, ima suglasnost za obavljanje poslova i sve poslove dosad je obavljala uredno. Očekujem da će i ovaj posao biti obavljen isto tako, brzo, dobro i efikasno. Za izvođenje radova je predviđena godina dana i mislim da će ovaj posao biti završen u tom roku“, rekao je Šantek.

VEZANE VIJESTI
Nagrade Zaklade Iskra za 34-ero najdarovitijih učenika SMŽ

Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković istaknuo je kako je ovo pravi put rješavanja situacije na terenu.

„Na ovom zemljištu koje sad snimamo te PIK-ove velike table postoje od ’70 – tih, ’80 – tih godina i to je veliki problem. Imao sam priliku raditi na tome, pratim taj problem dugi niz godina i sada smo konačno došli u situaciju da ćemo na području općine Jasenovac to riješiti u potpunosti jer su se stekli i uvjeti. Državno odvjetništvo je riješilo vlasništvo na tim tisućama parcela, što u naravi izgleda puno jednostavnije, ali ovo je pravi put rješavanja  – geodetski snimiti, imovinsko pravno riješiti i provesti kroz katastar i gruntovnicu“, pojasnio je Vidaković.

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić je naglasio je kako je i za Županiju ovaj sporazum itekako važan budući da je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih grana županije.

VEZANE VIJESTI
Žinić: Kuhinja s toplim obrocima posebno će pomoći djeci slabijeg imovinskog statusa

„Mi smo poljoprivredna županija. Imamo najveći broj parcela poljoprivrednih površina u našoj županiji, tu smo negdje uz bok s Osječko – baranjskom županijom. Iako je poljoprivreda u zadnjih desetak godina nažalost nazadovala, ona je i dalje bitna grana, jer proizvodnja hrane je itekako bitna za budućnost. Želimo te poljoprivredne površine urediti, ali i sačuvati za budućnost. Dakle, želimo stvoriti takve uvjete da za 20, 30, 50 godina naši potomci budu mogli normalno živjeti ovdje na ovim prostorima“. Istaknuo je Žinić.

Geodetska izmjera i snimanje jedini je način sređivanja stanja na terenu sa stanjem u katastru i gruntovnici, dodao je župan naglasivši kako će to posebno pomoći s obzirom da je Vlada raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, nakon četiri godine centralnog raspolaganja kroz Agenciju za poljoprivredno zemljište, vratila u nadležnost jedinica lokalne samouprave.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here