U prostoru Općine Jasenovac  9. studenoga je potpisan Sporazum o provođenju izmjere poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine.

Sporazum su potpisali ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić i načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković koja je, s obzirom da je izmjera zemljišta osnova za razvoj poljoprivredne proizvodnje, izrazila zadovoljstvo što se inicijativa pokrenuta prije 10-tak godina na ovaj način napokon realizira.

„Naše su samo dvije katastarske općine bile uređene, a sve ostalo zemljište još uvijek nije. Potpisivanjem ovog sporazuma očekujemo da će zemljište uređeno biti i da ćemo moći razvijati poljoprivredu jer, bez obzira na sve, poljoprivreda je osnovana grana djelatnosti na ovom području, bez obzira na turizam. Dosta poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske je na području općine Jasenovac. Imamo dosta ugovora koje smo podijelili našim poljoprivrednicima i svakako će i nama omogućiti lakše provođenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koji smo donijeli. Poljoprivreda je ta za koju svi očekujemo da i dalje napreduje i mi svi moramo dati doprinos tomu, a ove je jedan od doprinosa“, kazala je Mačković.

VEZANE VIJESTI
Obnovljena cesta u naselju Kraljeva Velika

Projekt je vrijedan 488 tisuća kuna bez PDV-a, sa po 10 % sufinanciraju ga Općina Jasenovac i Sisačko – moslavačka županija dok ostatak od 80% financira Državna geodetska uprava, kazao je njen ravnatelj Damir Šantek.

„Radi se o 1100 hektara i osam katastarskih lokacija. Ono što sa sigurnošću mogu reći da tvrtka koja radi ove radove je priznata tvrtka od strane Državne geodetske uprave, ima suglasnost za obavljanje poslova i sve poslove dosad je obavljala uredno. Očekujem da će i ovaj posao biti obavljen isto tako, brzo, dobro i efikasno. Za izvođenje radova je predviđena godina dana i mislim da će ovaj posao biti završen u tom roku“, rekao je Šantek.

VEZANE VIJESTI
200 godina „kontinentalnog bisera Hrvatske“

Zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković istaknuo je kako je ovo pravi put rješavanja situacije na terenu.

„Na ovom zemljištu koje sad snimamo te PIK-ove velike table postoje od ’70 – tih, ’80 – tih godina i to je veliki problem. Imao sam priliku raditi na tome, pratim taj problem dugi niz godina i sada smo konačno došli u situaciju da ćemo na području općine Jasenovac to riješiti u potpunosti jer su se stekli i uvjeti. Državno odvjetništvo je riješilo vlasništvo na tim tisućama parcela, što u naravi izgleda puno jednostavnije, ali ovo je pravi put rješavanja  – geodetski snimiti, imovinsko pravno riješiti i provesti kroz katastar i gruntovnicu“, pojasnio je Vidaković.

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić je naglasio je kako je i za Županiju ovaj sporazum itekako važan budući da je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih grana županije.

VEZANE VIJESTI
900 folkloraša iz 20 hrvatskih ansambla ovog vikenda u susretu u Sisku

„Mi smo poljoprivredna županija. Imamo najveći broj parcela poljoprivrednih površina u našoj županiji, tu smo negdje uz bok s Osječko – baranjskom županijom. Iako je poljoprivreda u zadnjih desetak godina nažalost nazadovala, ona je i dalje bitna grana, jer proizvodnja hrane je itekako bitna za budućnost. Želimo te poljoprivredne površine urediti, ali i sačuvati za budućnost. Dakle, želimo stvoriti takve uvjete da za 20, 30, 50 godina naši potomci budu mogli normalno živjeti ovdje na ovim prostorima“. Istaknuo je Žinić.

Geodetska izmjera i snimanje jedini je način sređivanja stanja na terenu sa stanjem u katastru i gruntovnici, dodao je župan naglasivši kako će to posebno pomoći s obzirom da je Vlada raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, nakon četiri godine centralnog raspolaganja kroz Agenciju za poljoprivredno zemljište, vratila u nadležnost jedinica lokalne samouprave.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here