Krenula realizacija projekta “Poduzetnički krediti 2018”

557

Kako bi pomogla poduzetnicima u njihovom radu i poslovanju, Sisačko-moslavačka županija nastavila je s projektom „Poduzetnički krediti“ kojime subvencionira kamate na kredite koje korisnici uzimaju kod poslovnih banaka s 1-2%. Isto toliko subvencioniraju i jedinice lokalne samouprave tako da kamatna stopa za poduzetnike može iznositi i 0,25%. U projektu sudjeluje čak 13 jedinica lokalne samouprave: gradovi Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Petrinja i Novska te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica. Uz šest gradova i sedam općina u projektu sudjeluje i osam poslovnih banaka. Cilj projekta je poticanje malih i srednjih poduzetnika, naglasio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: „Korisnici kredita mogu biti i zadruge i profitne ustanove, ali i obrti. Ovo je mogućnost za sve naše poduzetnike da koriste ovu liniju kredita. Krediti se mogu koristiti za ulaganja u poslovne objekte, kupnju opreme, kupnju zemljišta i 30% za obrtna sredstva, što je vrlo bitno za naše poduzetnike. Ovaj fond je u visini od ukupno sto milijuna kuna. Dakle, udružena sva naša sredstva bit će omogućena poduzetnicima do iskorištenja od sto milijuna kuna. Ovog trena u Hrvatskoj nema povoljnijih kredita! Mislim da je ta mjera koja se provodi već nekoliko godina itekako bitna za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, ali i očuvanje starih. Najniži iznos kredita može biti i pedeset tisuća kuna, a visina nije ograničena.“

Riječ je o jednoj od deset poticajnih mjera iz Operativnog plana malog gospodarstva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom 2018. godine, za koje je u Proračunu SMŽ osigurano ukupno 5.203.000 kuna. Kreditna linija koja je bila u razdoblju od 2015.-2017. godine iskorištena je u iznosu od sto osam milijuna kuna, a omogućeno je kreditiranje 69 poduzetnika, podsjetio je župan: „Time je otvoreno novih 365 radnih mjesta i opstojnost još 236 radnih mjesta. Ukupno gledano, ove kreditne linije imale su refleksiju na 601 radno mjesto. Napominjem da kao Županija imamo i druge poticajne mjere, tako da će uskoro biti raspisani natječaji za tradicijske i umjetničke obrte ukupne vrijednosti 250.000 kn, itekako bitno za naše male obrte, također i jedna linija gdje potičemo inovacije u poduzetništvu.“ Žinić je na kraju zahvalio svim partnerima koji sudjeluju u ovom projektu.

U ime predstavnika jedinica lokalne samouprave županu je zahvalio gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, prije svega što projekt ide dalje: „Izuzetno me veseli, jer kad god dođem u posjet nekome od korisnika kredita na području Kutine, to je mjera koja se odmah pohvali s njihove strane. Prije svega pohvale fleksibilnost u dobivanju sufinanciranja, jer to je jedan način da nema puno papirologije i da ne moraju puno davati jamstva, a opet s druge strane ono što traži Županija i što tražimo mi da utvrdimo da se taj kredit realizira u ono što obogaćuje njegovo poslovanje i povećava broj zaposlenih. Grad Kutina je ove godine u Proračun stavio 560.000 kn za tu namjenu, prošle godine smo imali ralizaciju na razini 610.000 kn, ali nije to nešto prečvrst… Možemo, ako će biti potrebe, na rebalansu Proračuna povećati ta sredstva. To je stavka za koju će se uvijek naći dovoljno sredstava jer znamo da to izravno utječe na povećanje gospodarstva, a to nam je krajnji cilj.“ U Kutini je 28 korisnika kreditne linije i nekoliko zahtjeva na čekanju, tako da je za svaku pohvalu da se projekt „Poduzetnički krediti 2018“ već sada realizirao, zaključio je Babić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here