Ova jednostavna i lagana torta idealan je desert nakon ‘teških’ božićnih kolača.
Potrebno:
Biskvit
-kalup 20 cm
-2 kom jaja
-60 gr šećera
-40 gr brašna
-15 gr kakaa
-1 žličica arome vanilije
-1 žličica praska za pecivo
Čokoladni mouss
-200ml + još 150 ml svježeg vrhnja
-250 gr tamne čokolade 55% (215 gr ako koristite tamnu čokoladu 75% ili 180 gr ako koristite čokoladu 85%)
Preljev od kave
-100 ml vode
-50 ml jake kave
-1 žlica šećera
Priprema:
-Za biskvit umiksajte zajedno jaja sa šećerom i aromom vanilije. Brašno, kakao, prašak za pecivo zajedno pomješajte pa prelijte preko smjese od jaja. Lagano špatulom promješajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim kalup obujma 20 cm obložite papirom (samo dno kalupa) izlijte smjesu te pecite u pećnici na 180°C. Ostavite u kalupu da se ohladi.
+ savjet plus:
Ukoliko ćete koristiti preljev za biskvit pripremite kavu, pomiješajte je sa vodom i šećerom, pa prelijte po prethodno ohlađenoj kori.
-Za čokoladni mousse zagrite 200 ml vrhnja do vrenja pa prelijte preko isjeckane čokolade. Izmješajte da se čokolada rastopi.
Drugi dio hladnog vrhnja, 150 ml, izmiksajte u šlag, dodajte par žlica ohlađene rastopljene čokolade pa lagano izmješajte, dodajte i ostatak čokolade pa sjedinite skroz smjesu (možete i samo malo izmješati da smjesa bude crno-bijela, mramorni efekt.) Potom prelijte mousse preko biskvita, poravnajte površinu i ostavite par sati da se ohladi.
Prije no što skinete kalup toplim nožem prijeđite okolo unutarnjeg djela da odvojite mousse od stranica ili jednostavnije stavite pek papir oko kalupa prije nego što istresete mousse na biskvit.
- Za dekoraciju možete koristiti kakao ili naribanu čokoladu.
U slast!