Lažno se predstavio pa od starice ukrao tisuće kuna

439

Lažno se predstavio i od starice ukrao više tisuća kuna

Jučer, 17. listopada između 12.45 i 14 sati, u Velikoj Gorici, u Kolodvorskoj ulici, u stanu je nepoznati muškarac, lažno se predstavivši, počinio prijevaru na štetu 82-godišnjakinje koja mu je predala više tisuća kuna.

Analizom kaznenih djela prijevara i teških krađa u kojima se nepoznati počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici banka, policijski službenici, maseri ili zdravstveni djelatnici, utvrđeno je kako je navedeni oblik kaznenih djela u porastu te da su pričinjene štete sve veće.

Najčešći načini počinjenja kaznenih djela:

 •  ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica,
 • zamjena novčanica u stanovima ili kućama radi odnošenja novca u banku,
 • odnošenje novca koji je pohranjen u bankama jer mu je istekao rok trajanja,
 • odnošenje novca u banku jer je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjene novčanica, odnosno novčanice na sebi moraju imati oznaku „EU“,
 • novac će prestati važiti ako se ne zamijeni s novim jer mu je istekao rok trajanja,
 • novac koji je na računu prestat će vrijediti te ga moraju podići i predati drugoj osobi koja će doći po novac,
 • novac koji građani imaju kod kuće je krivotvoren i potrebno ga je predati djelatnicima koji će doći po novac,
 • preuzimanje novčanica iz banke i raskidanje ugovora,
 • uzimanje otisaka prstiju i novaca radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom koji je pronađen kod osoba koje su prethodno počinile kazneno djelo,
 • pokazivanje mjesta gdje se nalazio novac koji je otuđen prethodnim kaznenim djelom,
 • ulazak u stan ili kuću radi fotografiranja novca radi usporedbe,
 • ulazak u stan ili kuću i uzimanje novaca radi čuvanja jer se sprema krađa itd.

Također je uočeno počinjenje kaznenih djela na način da nakon ulaska jednog počinitelja u dom koji razgovara s oštećenom osobom,  nakon kraćeg vremena u dom ulazi drugi počinitelj kroz nezaključana vrata i krade novac i vrijedne predmete, nakon čega se neprimijećen udaljava iz doma pa oštećeni duže vrijeme ne primjećuje krađu predmeta, a što također uvelike otežava pronalazak počinitelja.

Kako je samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela,  upozoravamo građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje iz gore navedenih ili sličnih razloga pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari, jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba. Potrebno je skrenuti pozornost da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu.

Na kraju upozoravamo, u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, neka obavezno u što kraćem roku događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here