Lažno se predstavio pa od starice ukrao tisuće kuna

392

Lažno se predstavio i od starice ukrao više tisuća kuna

Jučer, 17. listopada između 12.45 i 14 sati, u Velikoj Gorici, u Kolodvorskoj ulici, u stanu je nepoznati muškarac, lažno se predstavivši, počinio prijevaru na štetu 82-godišnjakinje koja mu je predala više tisuća kuna.

Analizom kaznenih djela prijevara i teških krađa u kojima se nepoznati počinitelji lažno predstavljaju kao djelatnici banka, policijski službenici, maseri ili zdravstveni djelatnici, utvrđeno je kako je navedeni oblik kaznenih djela u porastu te da su pričinjene štete sve veće.

Najčešći načini počinjenja kaznenih djela:

 •  ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica,
 • zamjena novčanica u stanovima ili kućama radi odnošenja novca u banku,
 • odnošenje novca koji je pohranjen u bankama jer mu je istekao rok trajanja,
 • odnošenje novca u banku jer je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjene novčanica, odnosno novčanice na sebi moraju imati oznaku „EU“,
 • novac će prestati važiti ako se ne zamijeni s novim jer mu je istekao rok trajanja,
 • novac koji je na računu prestat će vrijediti te ga moraju podići i predati drugoj osobi koja će doći po novac,
 • novac koji građani imaju kod kuće je krivotvoren i potrebno ga je predati djelatnicima koji će doći po novac,
 • preuzimanje novčanica iz banke i raskidanje ugovora,
 • uzimanje otisaka prstiju i novaca radi usporedbe s pronađenim novcem ili zlatnim nakitom koji je pronađen kod osoba koje su prethodno počinile kazneno djelo,
 • pokazivanje mjesta gdje se nalazio novac koji je otuđen prethodnim kaznenim djelom,
 • ulazak u stan ili kuću radi fotografiranja novca radi usporedbe,
 • ulazak u stan ili kuću i uzimanje novaca radi čuvanja jer se sprema krađa itd.
VEZANE VIJESTI
Nastavlja se negativni trend prijevara na kućnom pragu, na meti osobe starije životne dobi

Također je uočeno počinjenje kaznenih djela na način da nakon ulaska jednog počinitelja u dom koji razgovara s oštećenom osobom,  nakon kraćeg vremena u dom ulazi drugi počinitelj kroz nezaključana vrata i krade novac i vrijedne predmete, nakon čega se neprimijećen udaljava iz doma pa oštećeni duže vrijeme ne primjećuje krađu predmeta, a što također uvelike otežava pronalazak počinitelja.

Kako je samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela,  upozoravamo građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje iz gore navedenih ili sličnih razloga pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed njihovog novca, takve osobe nipošto ne puštaju u stanove ili kuće te da im ne predaju svoj novac ili druge vrijedne stvari, jer se radi o osobama koje se lažno predstavljaju kao djelatnici banke ili policijski službenici koji samo iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba. Potrebno je skrenuti pozornost da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu.

VEZANE VIJESTI
Lažni vojnici preko Facebooka prevarili žene za više od 180.000 tisuća kuna

Na kraju upozoravamo, u slučaju da građani zaprime pozive od nepoznatih osoba putem telefona u kojima se traži od njih da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednim predmetima ili kažu da će netko doći na njihovu adresu radi provjere novca ili zlata, neka obavezno u što kraćem roku događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here