Leko: izjava Kolinde Grabar Kitarović je nekorektna

68

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u ponedjeljak da bi na mjestu premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i sam inzistirao da mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović objasni koji su ciljevi pozivanja stranaka na konzultacije, a predsjedničinu izjavu kako Milanoviću treba “dati šansu da se urazumi” ocijenio je nekorektnom.

“Pozivanje predsjednika stranaka je politička gesta koja, na žalost, u ovakvoj formi nije poručila građanima zašto se treba sastati. Predsjednica nije naznačila ciljeve tog sastanka, tako da predsjednici stranaka mogu ići i razgovarati, ali to nije forma koja je predviđena Ustavom, a na žalost, ni politički nije deklarirana kao neki cilj”, kazao je Leko gostujući u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.

Na pitanje što bi učinio da je na Milanovićevu mjestu, odgovorio je kako bi također tražio da predsjednica kaže što je cilj sastanka i što se njime želi postići.

Leko je naglasio kako je osobno sudjelovao u nizu sastanaka na kojima su bili Grabar-Kitarović i Milanović te kako je “suradnja državnih institucija na temama i politikama na kojima je suradnja potrebna – normalna”.

VEZANE VIJESTI
Grabar Kitarović: rezultati obnove u Gunji vidljivi, najveći problem nezaposlenost

Poruku kako premijeru “treba dati šansu da se urazumi” ocijenio je nekorektnom. “To smatram nekorektnim. Ako želi graditi odnose, čini mi se da je ishitrena takva ocjena. Volio bih da je predsjednica inzistirala na ciljevima koje želi postići u koordinaciji s političkim strankama, a činjenica da to nije učinila joj je minus”, rekao je Leko.

Smatra kako na sastanak s Grabar-Kitarović iz SDP-a ne bi smio ići nitko drugi osim predsjednika stranke. “Ako ide, ide predsjednik stranke. On predstavlja i zastupa stranku i odgovoran je za kreiranje politike, kao i druga stranačka tijela, ali on je osoba koja ima legitimitet da sa drugima razgovara i dogovara, a onda prenosi to što se dogovori i za što traži mišljenje u stranci. To radi predsjednik stranke”, objasnio je Leko.

Pozdravio je predsjedničinu najavu osnivanja Vijeća za domovinsku sigurnost. “Dobro je da se u politici pokuša prikupljati ljude iz različitih područja i različitih pogleda. Na taj način se bolje može vidjeti kakvu politiku trebamo za buduće razdoblje, pa i generacije”, smatra Leko.

VEZANE VIJESTI
Srbija: izjava Grabar Kitarović sramotna, skandalozna, opasna

Na pitanje kada će biti parlamentarni izbori nije znao odgovoriti. “Ni premijer i predsjednik stranke još ne zna kad će izbori, kako bih ja znao”, kazao je Leko.

Uvjeren je, međutim, da će izbori biti do kraja ove godine i da se neće čekati krajnji rok u veljači 2016.

Leko ne vjeruje u medijska nagađanja da bi dvoje zastupnika iz kluba SDP-a moglo prijeći u stranku koju kani osnovati bivši predsjednik Ivo Josipović.

“Nije moguće uopće govoriti da bi neki ozbiljni političar prešao u drugi tabor, a da ne zna ni političke ciljeve ni platformu niti program, tako da ne bih htio špekulirati tko bi mogao u takvoj situaciji odlučiti da ide izvan SDP-a ili nekog drugog kluba ili stranke koja je već organizirana”, rekao je.(Hina)

Foto: FaH

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here