„Razloga za zabrinutost vodnim valom na Kupi, u području Letovanića nema“, rekao je 17. prosinca prilikom obilaska privremenog zemljanog nasipa u ovom naselju generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radove na učvršćivanju ovog  nasipa, koji su u tijeku, Đuroković je obišao u pratnji sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i načelnika Općine Lekenik Ivice Perovića.

„Zahvaljujući ovom nasipu, mještani Letovanića, ovih pedeset domaćinstava, imat će  sigurnije i mirnije božićne blagdane jer bi nadolazeći vodni val zasigurno došao do kuća. Znajući opasnost na ovome području, napravili smo privremeni zemljani nasip kojima ima i poprilično veliki gabarite, ali oni je u svakom slučaju poslužio svojoj svrsi,  ljudi su zaštićeni. Treba reći da su i građani, kao i jedinica lokalne samouprave i županija dali doprinos, jer u komunikaciji s građanima oni su nam ustupili ovo zemljište gdje smo izgradili nasip. Korist je to za sve i možemo reći da se nasip u naletu samo ovog vodenog vala već isplatio“, rekao je Đuroković.

 

Naime, nasip je dug 850 metara, u njega je ugrađeno 25 tisuća kubnih metara zemljanog materijala, a njegova je vrijednost oko dva milijuna kuna. No da nije napravljen, kazao je Đuroković, štete bi bile mnogosturko veće. Dodao je kako nema razloga za paniku jer su oborine stale, nema najave novih, na većini vodotoka dolazi do stagnacije ili opadanja vodostaja i očekuje se da će se kroz 10-ak dana stanje u potpunosti smiriti.

Letovanić je proteklih godina pretrpio velike štete od poplava. Novim, privremenim zemljanim nasipom u naselju, otklonjena je vodena opasnost od kuća koje su redovito bivale opkoljene vodom. Zadovoljstvo učinjenim izrazio je župan Ivo Žinić.

„Mogu biti radostan kao i svi stanovnici ovog dijela Pokuplja, pogotovo naselja Letovanić da ovog trena nema nikakve opasnosti. Zahvaljujući Hrvatskim vodama, u zadnjih nekoliko godina, napravljeno je nekoliko objekata. Ovaj zadnji „ljetni“ nasip ili privremeni nasip u Letovaniću zasigurno je spasio gotovo 50 obiteljskih kuća i 80-ak objekata. To je vrlo značajno za sigurnost ljudi, jer u nekoliko zadnjih godina imali smo ovdje stvarno katastrofalnu situaciju gdje su bile poplavljene kuće, okućnice i gospodarske zgrade, nastale su velike štete. Ovaj nasip se već pri ovom prvom vodnom  valu isplatio. Srećom da nas i vrijeme na neki način služi i da neće biti novih oborina tako da možemo sa sigurnošću reći da će ovaj vodni val i ova trenutna poplava ovdje proći normalno“, kazao je Žinić.

No ovakva situacija nije svuda na području općine Lekenik. Nažalost, stanovnici Žažine i Starog Broda trenutno su odsječeni od glavne prometnice. Riječ je o nebranjenom području, stanovnicima pomažu djelatnici HGSS-a i Crvenog križa, a kuće nisu ugrožene, rekao je načelnik Ivica Perović dodavši kako uskoro dolazi i trajno rješenje problema s poplavama na području ove općine.

„Trenutno se radi projekt izgradnje nasipa na cijelom našem području što će u konačnici osigurati sigurnost čitavog ovog područja. Nadamo se da će ta sredstva biti povučena iz europskih fondova. Trenutno je, koliko imam informaciju, studija utjecaja na okoliš u završnoj fazi i to će onda u konačnici doprinijeti sigurnosti ovog našeg djela. No ja želim otvoriti problematiku šljunčarenja, ne samo u rijeci Kupi, nego u Republici Hrvatskoj, jer naše rijeke više nisu rijeke, nego potoci. To je problem koji je stvoren 2010. godine zabranom šljunčarenja. To je pitanje za Ministarstvo zaštite okoliša. Mislim da se treba gospodariti s tim šljunkom na kvalitetan i odgovoran način, tako se nekad radilo i vjerujem da će se i ubuduće“, rekao je Perović.

Dodajmo kako su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na ovom području, području Jasenovca i na rijeci Uni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime