U Hrvatskom domu u Petrinji danas se održava LiDraNo – smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Ovogodišnja županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva – LiDraNo u Petrinji je okupila 142 učenika s 44 mentora iz ukupno 27 škola s područja Sisačko-moslavačke županije, 20 osnovnih i sedam srednjih. Domaćin LiDraNa je Prva osnovna škola Petrinja čiji je ravnatelj Robert Groza izrazio zadovoljstvo što su prvi put domaćini ove smotre, a pojasnio je i u čemu se učenici natječu…

TON 

Načela smotre su sloboda stvaralaštva učenika i družina, osobno stvaralačko izražavanje i dobrovoljnost sudjelovanja, a njene zadaće razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti te predstaviti stvaralaštvo smotre LiDraNo javnosti.

Organizatori LiDraNa na državnoj razini su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je županijsku smotru organizirao županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport. Smotru u Petrinji je otvorila predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je podsjetila kako je ovo treća razna natjecanja, nakon školskih te gradskih i općinskih, a županijsko je izlučno natjecanje za državnu razinu. Dodala je kako Županija nastoji svake godine LiDraNo organizirati u drugom gradu kako bi pokrili čitav prostor županije, a ove je godine odabir domaćina pripao Petrinji…

TON

Roksandić je dodala kako će, kao i svake godine, Županija financirati i odlazak učenika koji postignu najbolje rezultate na državno natjecanje koje će se održati krajem ožujka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here