Liječnici poručuju: Jedite jaja koliko god želite

No osim što su ukusna i što ih možemo jesti u raznim kombinacijama, jaja su i jako, jako zdrava. Znanstvenici su dokazali da jaja imaju sličan učinak kao lijekovi koji snižavaju tlak i da u doticaju s enzimima u želucu proizvode proteine.
Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. S ovim su se složili i znanstvenici koji su dokazali da jaja imaju sličan učinak kao lijekovi koji snižavaju krvni tlak. Posebno su preporučljiva pečena jaja, popularna jaja ‘na oko’, saznajemo na telegraph.co.uk.

Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi ustanovili su kako jaje u doticaju s enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam djeluju poput lijeka. Također je ustanovljeno kako kolesterol koji se nalazi u jajetu uzrokuje najniži stupanj rizika obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava.

1. Hrana s najviše hranjivih tvari
Jaje sadrži nevjerojatan raspon hranjivih tvari. To najbolje potvrđuje činjenica što jednu oplođenu stanicu pretvaraju u pile. Jaja su bogata vitaminima, mineralima, visokokvalitetnim bjelančevinama, dobrim mastima i raznim drugim manje poznatim hranjivim tvarima. Veliko jaje sadrži 77 kalorija sa šest grama kvalitetnih proteina, pet grama masti i ugljikohidratima tek u tragovima. Gotovo sve hranjive tvari sadržane su u žumanjku, a bjelanjak sadrži samo proteine.

2. Poboljšavaju kolesterol i ne podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti
Često se mogu čuti upozorenja da jaja sadrže mnogo kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži 212 mg kolesterola, što je mnogo u odnosu na većinu drugih namirnica. Međutim, samo zato što hrana sadrži kolesterol ne znači da će podići razinu lošeg kolesterola u krvi. Jetra zapravo proizvode kolesterol pa, ako ga ne unosite, ona ga proizvodi više. Mnoga istraživanja pokazala su da jaja zapravo poboljšavaju sliku kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Iako jaja sadrže određene količine kolesterola, ona nisu štetna za nas zbog toga što je riječ o HDL-u, odnosno ‘dobrom’ kolesterolu.

3. Sadrže mnogo kolina, hranjive tvari važne za mozak
Kolin je manje poznata hranjiva tvar koja spada u skupinu vitamina B-kompleksa. Kolin je bitan za ljudsko zdravlje i potreban za različite procese u tijelu. Nizak unos kolina često je povezan s bolestima jetara, kardiovaskularnim bolestima i neurološkim poremećajima. Posebno važan može biti za trudnice, a istraživanje u SAD-u za 2003. i 2004. godinu pokazalo je da više od 90 posto ljudi unosi manje od preporučene dnevne količine kolina.
Najbolji izvor kolina u prehrani su žumanjci i goveđa jetra. Jedno veliko jaje sadrži 113 mg kolina.

4. Sadrže visokokvalitetne bjelančevine sa savršenim sastavom aminokiselina
Jaja su među najboljim izvorima bjelančevina u prehrani, koje sadrže sve bitne aminokiseline u pravim omjerima. Zapravo, biološka vrijednost (mjera kvalitete bjelančevina) često se ocjenjuje u odnosu na jaja, koja imaju savršenu vrijednost sto.Pomažu pri gubitku kilograma. Jaja dokazano smanjuju pretjeranu (i nepotrebnu) želju za hranom, a ljude drže sitima dugo vremena, čak i kad ih ne pojedu mnogo.

5. Bogata luteinom i zeaksantinom koji štite oči
Dva antioksidansa u jajima mogu imati snažan zaštitni učinak na oči. Riječ je o luteinu i zeaksantinu, a nalaze se u žumanjku. Oni se nakupljaju u mrežnici, senzornom dijelu oka. Ovi antioksidansi znatno smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, koji su među vodećim uzrocima oštećenja vida i sljepoće u starijih osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here