Povodom blagdana sv. Josipa, koji općina Lipovljani tradicionalno slavi kao svoj dan, 16. ožujka je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz političkog, gospodarskog, kulturnog , sportskog i civilnog života.

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat, istaknuo je kako su ponosni što su stanovnici općine s dugom tradicijom kulturno-umjetničkog stvaralaštva, skladnim suživotom i multietičnošću  te da zaista imaju razlog za ponos i slavlje. No svaka proslava nameće i obveze pa se Horvat osvrnuo na proteklu godinu i strateški projekt za Općinu – Čvor Lipovljani.

„U 2017. godini realiziran je proračun u ukupnom iznosu nešto više od 10 milijuna kuna.  Uzimajući u obzir da je izvorni proračun općine oko 6 – 6,5 milijuna kuna mogu reći da je ova realizacija rezultat kontinuiranog rada svih zaposlenika općinske uprave u nastojanju osiguranja boljeg životnog standarda naših sumještana i razvoja naše općine. Razvoj naše općine bez gospodarskih aktivnosti je gotovo nemoguć. Razvojni optimizam općine stoga temeljimo na implementaciji poduzetničkih zona. Glavni ciljevi osnovanih poduzetničkih zona su upravo osiguranje dugoročnih uvjeta za razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, smanjenja nezaposlenosti, odnosno otvaranja novih radnih mjesta. Kao preduvjet za razvoj naših poduzetničkih zona, a time i puni gospodarski razvoj naše općine potreban je izlaz na autocestu A3 – Čvor Lipovljani,  projekt koji je toliko godina očekivan i zazivan, a sada s ponosom mogu reći da je i dovršen te da će uskoro biti otvoren“, kazao je Horvat koji je potom pobrojao brojne projekte na području općine koji ukupno iznose oko 60 milijuna kuna što je gotovo deseterostruko veći iznos od izvornog općinskog proračuna koji je oko 6,5 milijuna kuna što svjedoči o velikoj iskorištenosti vanproračunskih sredstava. Općina će i u budućnosti težište stavljati na jačanje gospodarske osnove, podizanje društvenog standarda i uređenje općine, rješavanje prometnih i komunalnih problema, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i zaštitu okoliša, zaključio je Horvat.

Svečanoj je sjednici nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je u svom obraćanju, uz čestitke stanovnicima Lipovljana, posebice istaknuo važnost zajedničkog djelovanja za opće dobro.

„To je način na koji trebamo u budućnosti raditi. Upravo su Lipovljani dokaz jednog zajedništva, suživota, multikulturalnog stanovništva, nacionalnih manjina zajedno s Hrvatima. Svi smo mi ovdje Hrvati, no tu su brojne nacionalne manjine koje gaje svoje kulturne običaje,  ali koji su i prihvatili ovu sredinu, ovu državu kao svoju. To je nešto što je vrlo bitno za razvoj bilo kojeg kraja, bilo kojeg mjesta, grada i općine. Na tome vam čestitam i hvala svima koji su u ovih 25. godina, jer ovo je 25. svečana sjednica Općinskog vijeća, radili na razvoju Lipovljana, a pogotovo oni koji su pokrenuli važne infrastrukturne projekte“, istaknuo je Žinić koji je pohvalio vodstvo općine istaknuvši kako je svaki projekt i svaki uspjeh Općine Lipovljani i uspjeh Sisačko-moslavačke županije te kako će stoga uvijek imati potporu Županije.

Dodajmo kako su, u prigodi Dana općine Lipovljani na svečanoj dodijeljena i javna priznanja. Plaketom Općine Lipovljani nagrađen je Milan  Bandić, gradonačelniku Grada Zagreba za potporu u održavanju manifestacije „Lipovljanski susreti“ te doprinos u promicanju kulturnog života i promicanju stvaralaštva nacionalnih manjina na području Općine Lipovljani.  Plaketa Općine Lipovljani dodijeljena je i Hrvatskim autocestama za poseban doprinos u prometnom razvoju i stvaranju pretpostavki za gospodarski razvoj Općine Lipovljani, izgradnjom izlaza na autocestu i povezivanje Općine Lipovljani s autocestom A3, te realizaciji prometnice u poduzetničkoj zoni te Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za poseban doprinos u pokretanju i organizaciji Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here