Jedna od najvećih i najvažnijih manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj ove se godine u Lipovljanima održava od 25. do 27. kolovoza. Bogat trodnevni program svoj vrhunac imao je u subotu, 26. kolovoza kada su Lipovljanski susreti i svečano otvoreni pred nekoliko tisuća posjetitelja.

Tijekom tri dana trajanja Lipovljanskih susreta brojne nacionalne manjine svake se godine predstavljaju svojim kulturnim naslijeđem, glazbom, plesom i običajima, a osim predstavljanja pripadnika nacionalnih manjina koje žive na području Republike Hrvatske pjesmom, plesom, nošnjama, običajima, gastro ponudom, predstavljaju se i razni tradicijski obrti, održavaju izložbe, znanstveno-stručni skup, gospodarski susreti, brojni sportski, te drugi zabavni sadržaji. Lipovljanski susreti su središnja manifestacije kulturno-umjetničkog stvaralaštva nacionalnih manjina Hrvatske, a i ove se godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Savjeta za nacionalne manjine.

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat ponosan je na dugogodišnju tradiciju održavanja Lipovljanskih susreta i na predstavljanje nacionalnih manjina na jednom mjestu, i to baš u općini u kojoj živi čak 13 nacionalnih manjina.

Načelnik Horvat smatra kako su mediji iznimno važni u zaštiti prava nacionalnih manjina pa je zato Općina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine RH ove godine organizirala okrugli stol na temu „Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“. Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer:

Potpora Lipovljanima i održavanju Lipovljanskih susreta je već drugu godinu zaredom Grad Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić kaže kako mu je čast biti pokroviteljem 8. Lipovljanskih susreta jer upravo ova manifestacija poručuje kako samo svi zajedno možemo još bolje i još više.

Izaslanik predsjednice RH bio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je Lipovljanske susrete i svečano otvorio. Nacionalne manjine su bogatstvo Lipovljana, županije i čitave Hrvatske, istaknuo je župan.

Nacionalne manjine s Hrvatima dijele budućnost ove zemlje. Zato sam siguran da smo ponos Lijepe naše, ali i primjer Europi na koji način nacionalne manjine funkcioniraju u ovoj maloj sredini i u našoj županiji, nastavlja Žinić.

Upravo zbog činjenice da u Lipovljanima, uz domicilno hrvatsko stanovništvo, živi još i 13 nacionalnih manjina, ne čudi što ovu općinu zovu “Europa u malom”. Lipovljani su tako bili i ostali svijetli primjer kvalitetnog suživota, što svake godine potvrde i Lipovljanski susreti.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime