U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine 8. studenoga je održan 8. amaterski festival sevdalinke.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, a cilj mu je povezati ljubitelje pjesme sevdalinke te ojačati suradnju hrvatskih i bošnjačkih kulturnjaka kazao je Alija Avdić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko – moslavačke županije.

„Cilj je ove manifestacije očuvanja kulturne tradicije i običaja Bošnjaka prikazanih kroz pjesmu sevdalinku, ali i jačanje tolerancije među građanima i razvijanje multietničnosti i multikulturalnosti i pridonošenje kulturnoj raznolikosti u gradu Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji. Tvrdimo da je ovo jedna od najboljih manifestacija koju održava bošnjačka nacionalna zajednica, ali i druge nacionalne manjine na razini grada i županije. Zašto? Zato što na svakom festivalu publika ocjenjuje i procjene uspješnost ove manifestacije gromoglasnim aplauzom, a dvorana nikad nije dovoljno velika za sve zainteresirane“, kazao je Avdić.

Dvorana je i ovog puta bila dupkom puna, a publika je uživala u nastupima 10 natjecatelja iz Siska, Lekenika i Zagreba te Sanskog Mosta i Ključa iz susjedne BiH. Dario Čunko iz Zagreba treći je put na festivalu, do sad je osvajao nagradu publike, a kakva su mu očekivanja ove godine otkrio nam je uoči svog nastupa.

„Prošle godine sam osvojio nagradu publike, a  ove godine, ako Bog da, i nešto više, ako ne, bitno je da se družimo, da sve bude u najboljem redu, da se svi dobro zabavimo i prvenstveno da publika uživa. To je najvažnije. Publika je tu radi nas, a mi smo tu radi publike. A moja ljubav prema sevdahu seže od malih nogu. Uvijek sam slušao tu muziku. U pozadini je uvijek bio sevdah, tu negdje prisutan u mom životu. Sevdah je ljubav i uživam u tom sevdahu. Daje mi krila. Dok ga pjevam, na neki način osjećam da letim“, rekao je unko.

Natjecatelji su nastupali uz glazbenu pratnju orkestra „Zanačić“ iz Bihaća, a u revijalnom dijelu programa nastupile su „Sevde“, ženski pjevački zbor kojeg je pratio tamburaški sastav „Odiseja“ iz Siska te poznata interpretatorica pjesme sevdalinke Alma Subašić iz Sarajeva, ujedno i jedna od članica stručnog žirija.

„Prvi puta sam na amaterskom festivalu, ali nisam prvi put u Sisku. Prije nekih desetak godina sam nastupila u Sisku u sklopu večeri sevdaha na kojoj su tada bili eminentni pjevači sevdaha i bilo je divno. Nakon 10 godina ponovo sam tu, na amaterskom festivalu i zaista sam uzbuđena. Ja sam uz svog oca, koji je svirao harmoniku, još kao mala djevojčica počela pjevati sevdalinke i nekako od malena, od devete – desete godine života nastupam. To mi je jako prirodno, nikad nisam osjećala nikakav pritisak niti išta neobično. Pozornica mi je oduvijek kao drugi dom“, ustvrdila je Subašić.

O uspjehu onih koji su izašli na pozornicu u natjecateljskom dijelu odlučivalo je stručno povjerenstvo na čijem je čelu bila predsjednica Asmira Keranović.

„Kandidate ocjenjujemo ocjenom od 1 do 10. Ocjenjuje se intonacija, ritam i scenski nastup. Za svaki taj kriterij natjecatelj dobije ocjenu. Na kraju to zbrojimo i onaj koji ima najveći broj glasova bude pobjednik amaterskog festivala“, pojasnila je Keranović.

A ovogodišnja pobjednica je Merima Mistrić iz Ključa, drugi je njen sugrađanin Semir Draganović dok je treće mjesto osvojio Amar Arnautović iz Sanskog Mosta. Nagrada publike je pak otišla u domaće ruke, Siščaninu Fadilu Ibrahimpašiću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here