U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine 8. studenoga je održan 8. amaterski festival sevdalinke.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, a cilj mu je povezati ljubitelje pjesme sevdalinke te ojačati suradnju hrvatskih i bošnjačkih kulturnjaka kazao je Alija Avdić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko – moslavačke županije.

Voliš kuhati?

„Cilj je ove manifestacije očuvanja kulturne tradicije i običaja Bošnjaka prikazanih kroz pjesmu sevdalinku, ali i jačanje tolerancije među građanima i razvijanje multietničnosti i multikulturalnosti i pridonošenje kulturnoj raznolikosti u gradu Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji. Tvrdimo da je ovo jedna od najboljih manifestacija koju održava bošnjačka nacionalna zajednica, ali i druge nacionalne manjine na razini grada i županije. Zašto? Zato što na svakom festivalu publika ocjenjuje i procjene uspješnost ove manifestacije gromoglasnim aplauzom, a dvorana nikad nije dovoljno velika za sve zainteresirane“, kazao je Avdić.

Dvorana je i ovog puta bila dupkom puna, a publika je uživala u nastupima 10 natjecatelja iz Siska, Lekenika i Zagreba te Sanskog Mosta i Ključa iz susjedne BiH. Dario Čunko iz Zagreba treći je put na festivalu, do sad je osvajao nagradu publike, a kakva su mu očekivanja ove godine otkrio nam je uoči svog nastupa.

VEZANE VIJESTI
Festival bošnjačke kulture i kuhinje

„Prošle godine sam osvojio nagradu publike, a  ove godine, ako Bog da, i nešto više, ako ne, bitno je da se družimo, da sve bude u najboljem redu, da se svi dobro zabavimo i prvenstveno da publika uživa. To je najvažnije. Publika je tu radi nas, a mi smo tu radi publike. A moja ljubav prema sevdahu seže od malih nogu. Uvijek sam slušao tu muziku. U pozadini je uvijek bio sevdah, tu negdje prisutan u mom životu. Sevdah je ljubav i uživam u tom sevdahu. Daje mi krila. Dok ga pjevam, na neki način osjećam da letim“, rekao je unko.

Natjecatelji su nastupali uz glazbenu pratnju orkestra „Zanačić“ iz Bihaća, a u revijalnom dijelu programa nastupile su „Sevde“, ženski pjevački zbor kojeg je pratio tamburaški sastav „Odiseja“ iz Siska te poznata interpretatorica pjesme sevdalinke Alma Subašić iz Sarajeva, ujedno i jedna od članica stručnog žirija.

„Prvi puta sam na amaterskom festivalu, ali nisam prvi put u Sisku. Prije nekih desetak godina sam nastupila u Sisku u sklopu večeri sevdaha na kojoj su tada bili eminentni pjevači sevdaha i bilo je divno. Nakon 10 godina ponovo sam tu, na amaterskom festivalu i zaista sam uzbuđena. Ja sam uz svog oca, koji je svirao harmoniku, još kao mala djevojčica počela pjevati sevdalinke i nekako od malena, od devete – desete godine života nastupam. To mi je jako prirodno, nikad nisam osjećala nikakav pritisak niti išta neobično. Pozornica mi je oduvijek kao drugi dom“, ustvrdila je Subašić.

VEZANE VIJESTI
15. sisački bajramski koncert

O uspjehu onih koji su izašli na pozornicu u natjecateljskom dijelu odlučivalo je stručno povjerenstvo na čijem je čelu bila predsjednica Asmira Keranović.

„Kandidate ocjenjujemo ocjenom od 1 do 10. Ocjenjuje se intonacija, ritam i scenski nastup. Za svaki taj kriterij natjecatelj dobije ocjenu. Na kraju to zbrojimo i onaj koji ima najveći broj glasova bude pobjednik amaterskog festivala“, pojasnila je Keranović.

A ovogodišnja pobjednica je Merima Mistrić iz Ključa, drugi je njen sugrađanin Semir Draganović dok je treće mjesto osvojio Amar Arnautović iz Sanskog Mosta. Nagrada publike je pak otišla u domaće ruke, Siščaninu Fadilu Ibrahimpašiću.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here