Loše vijesti za ljubitelje čokolade: možda ipak ne pomaže vašem vidu

58

Ranije studije navele su znanstvenike na vjerovanje da tamna čokolada popravlja naš vid zbog antioksidansa flavonoida koje sadrži, no danas vam teškog srca objavljujemo – nove informacije kažu da to NIJE istina.

Ranije istraživanje sugeriralo je da se određeni aspekti vida poboljšavaju već nekoliko sati nakon konzumiranja čokolade, no, novo istraživanje pokazalo je da nema promjena vida ili dotoka krvi u oči nakon konzumiranja oko 20 grama tamne čokolade. Obje studije su, napominju znanstvenici, obuhvaćale mali broj ispitanika.

VEZANE VIJESTI
Kardiolozi imaju dobre vijesti za ljubitelje poslijepodnevnog spavanja!

Studije su pokazale da nadomjesci s visokim udjelima antioksidansa mogu smanjiti rizik problema vida povezanog sa starenjem poznatog kao makularna degeneracija. Pokazalo se i da flavanol u tamnoj čokoladi može širiti krvne žile, napominju znanstvenici.

Kako bi vidjeli mogu li ponoviti rezultate ranijeg istraživanja o čokoladi i vidu Siedlecki i njegov tim okupili su 22 zdrava dobrovoljca u dobi od 20 do 62 godine koji nisu imali problema s vidom.

Dobrovoljci su bili nasumično podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna tjedan dana jela 20 grama tamne čokolade koja sadrži oko 400 miligrama flavanola ili  komad mliječne čokolade od 7,5 grama koji sadrži oko 5 mg flavanola, a potom su zamijenili mjesta.

VEZANE VIJESTI
Privlačna ponuda za žene: Svemirska agencija će vam platiti da provedete 5 dana u krevetu!

Oči dobrovoljaca pregledane su novom tehnikom sofisticiranog skenera koji detaljno prikazuje krvne žile prije nego što su konzumirali čokoladu i dva sata kasnije. Tim je tražio znakove da je čokolada proširila krvne žile u mrežnici, što bi značilo da je poboljšana opskrba oka krvlju.

Ispitanici su također podvrgnuti istoj vrsti testiranja vida kao u ranijem istraživanju o utjecaju čokolade. Znanstvenici nisu pronašli nikakve razlike u snimkama mrežnice ili testovima vida između dviju skupina ispitanika.

Dr. Gareth Lema je kazao kako je “razočaran” novim rezultatima. “Volim čokoladu”, dodao je.

VEZANE VIJESTI
ISTRAŽIVANJE Gotovo svi mladi posjeduju pametni telefon, većinom su politički neutralni i žive s roditeljima

Studija nije pokazala koristi od konzumiranja malog komadića čokolade dnevno u kraćem razdoblju no to ne znači da “konzumiranje tijekom duljeg razdoblja nije korisno”, kaže Lema, kirurg specijaliziran za zahvate ne mrežnici na njujorškom Mount Sinaiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here