Lovrenčevo – bogatstvo tradicije, kulture i običaja

Najveća gradska manifestacija koju prati raznovrsni kulturni, sportski, vjerski te glazbeno-zabavni program, gastronomska ponuda i predstavljanje bogate narodne baštine i kulturnog stvaralaštva

2996

Pod sloganom “Teb’ u slavu grade moj” Petrinja 10. kolovoza slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Lovre, ujedno i 779. rođendan grada.

Lovrenčevo u Petrinji je najveća gradska manifestacija koja uz raznovrsne kulturne, sportske, vjerske, glazbeno-zabavne programe, gastronomsku ponudu i predstavljanje bogate narodne baštine i kulturnog stvaralaštva, traje 10-tak dana. Kroz brojna događanja u tom razdoblju, Petrinju je moguće doživjeti na njezinim šetnicama, trgovima, galerijama, obalama rijeke Kupe i uživati u programima koje Petrinjci pripremaju za svoje drage goste. Tako je i središnja proslava Lovrenčeva započela, na sam blagdan sv. Lovre, na prekrasnom prostoru središnjeg gradskog parka na Strossmayerovom šetalištu gdje je održano predstavljanje narodne baštine petrinjskog kraja. Uz brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su se predstavila svojim proizvodima, našli su se tu i tradicionalni petrinjski suveniri, a predstavile su se i udruge i kulturno-umjetnička društva s petrinjskog područja.

„Petrinjcima je ovo veliki blagdan koji za nas ima veliki značaj tako da su nam danas srca puna. Lovrenčevo je redovito i najposjećenija manifestacija. Ove godine se poklopilo da je i vikend pa je zaista puno posjetitelja. Imamo 50-tak izlagača. Najvećim su to dijelom domaći proizvođači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođači suvenira i rukotvorina, uporabnih predmeta. Tu su i brojne udruge koje predstavljaju svoje aktivnosti, brojna kulturno-umjetnička društva koja predstavljaju kulturu i običaje. Posjetitelji mogu uživati i u domaćim delicijama, siru, kobasicama, špeku, kolačima… Ako se obiđe čitav park, može se lijepo zabaviti, ali i dobro počastiti te svakako saznati više o bogatoj kulturnoj tradiciji grada Petrinje“, kazala je ovom prilikom direktorica petrinjske Turističke zajednice Ivanka Držaj.

Tradicija kojom se Petrinja iznimno ponosi je lončarstvo. Lončarski obrt raširen je u Petrinji već u 18. stoljeću, a tradiciju lončarsko – keramičarskog zanata kroz pet generacija njeguje obitelj Mateja Stanešića koji je znatiželjnicima, ali i nama, na Strossmayerovom šetalištu pojasnio što je to stucka – simbola grada Petrinje.

„Stucka je glinena posuda u kojoj su nekada težaci prilikom odlaska na polje nosili vino ili vodu. Nekad su svi išli raditi u polje, a sa sobom su vodili i djecu. U stucku je obično stalo 10 litara tekućine pa je djeci bila preteška za podići. Da bi i djeca iz nje mogla piti vodu, napravljen je otvor na dršci, svojevrsna duda i to je ono po čemu je petrinjska stucka postala prepoznatljiva. Zbog gline od koje je načinjena, voda je u njoj i nakon dužeg vremena bila ista kao da je netom izvučena iz bunara. Danas je stucka poznati petrinjski suvenir, a možete vidjeti njene velike replike na ulasku u grad“, rekao je Stanešić.

Lovrenčevo već godinama ne propuštaju članice Udruge Đeram iz Dragotinaca. Iako danas u najvećoj mjeri raseljeni po drugim naseljima i gradovima, stanovnici Dragotinaca običaje i ljubav prema svom zavičaju čuvaju kroz rad Udruge Đeram, kazala nam je  predsjednica udruge Kata Perković.

„Lovrenčevo je blagdan našega grada, našega mjesta gdje živimo. Svake godine, od našeg djetinjstva, dolazimo na misu, a kao udruga već tradicionalno, dugi niz godina dolazimo na Lovrenčevo prezentirati svoje tradicijske rukotvorine, prvenstveno tradicijske kolače. Budući da je blagdan, pečemo starinske kolače. S obzirom da su vrućine, to su uglavnom suhi kolači, kiflice, cvijetić, orehnjača i makovnjača, a jutros smo posebno pekli ono što se nekad peklo prije odlaska na svetu misu za blagdane – gibanice ili štrudle s jabukama i sa sirom. Osim toga, imamo i različite malo finije kolače, no to su uglavnom kolači s makom i orasima, uglavnom  sve je spravljeno po starim, izvorskim receptima“, pojasnila je Perković.

Brojne štandove obišao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako je Lovrenčevo bogatstvo svih vrijednosti Petrinje. Prati ga bogat program koji pokazuje kako je Petrinja uvijek bila grad gostoprimstva, prijateljstva i ljubavi.

„Svaki Petrinjac je vezan za svoj grad, a time i za Dan grada, našu svetinju – crkvu sv. Lovre i naše Lovrenčevo. Ovo čemu svjedočimo danas u našem gradskom parku, osmijehu ljudi, druženju i zajedništvu, to je ono što nas krasi i što nosimo u srcu. Petrinja nikada, ali baš nikada u svojoj povijesti nije izgubila taj karakter, osjećaj za gostoprimstvo i ljubav prema svakom čovjeku. To je ono što je ovdje sadržaj života i bogatstvo grada. Naše su bogatstvo i ovi vrijedni ljudi koji su ovdje pokazali da u svojim rukama imaju ono što je izuzetno važno, a to je budućnost . Njih moramo držati kao „kap vode na dlanu“. Moramo nastojati Petrinji vratiti izgled kakav je nekad imala, to nam je imperativ. Cilj nam je stvoriti bolje i kvalitetnije uvjete za život generacijama koje su se rodile u ovom gradu i onima koje će se tek rađati. Petrinja je grad prijatelj djece, naša djeca su nam uvijek na prvom mjestu jer su djeca budućnost ovog grada i svih nas“, poručio je Dumbović dodavši kako im je cilj od Petrinje stvoriti i grad dobrih šansi. Petrinja je danas veliko gradilište, dodao je gradonačelnik napomenuvši kako provode brojne projekte vrijedne oko 800 milijuna kuna za koje je novac većinom povučen iz EU fondova, a sve kako bi u gradu razvili komunalnu, gospodarsku, društvenu i socijalnu infrastrukturu. Dumbović je na kraju sugrađanima uputio prigodnu čestitku za Dana grada poželjevši svima da ih prati blagoslov sv. Lovre.

Dodajmo kako je proslava Lovrenčeva nastavljena svečanom procesijom i svetom misom u župnoj crkvi sv. Lovre koju je predvodio prečasni Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te glazbeno – zabavnim programom na Strossmayerovom šetalištu. U večernjim satima program se seli na Trg hrvatskih branitelja gdje će okupljene zabavljati Grupa Vigo, a proslava Dana grada završit će koncertom Jasmina Stavrosa.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here