MAJDAK Očekujemo donošenje akata kako bi naši poljoprivrednici na vrijeme mogli definirati mogućnost potpore

Tek sada predstoji ozbiljan posao na donošenju strateških planova

220

Ministri poljoprivrede i ribarstva EU sudjeluju na dvodnevnom sastanku u Luksemburgu. Što se tiče ribarstva, ministri raspravljaju o ribolovnim mogućnostima za sljedeću godinu za Baltičko more i za stokove podijeljene s Velikom Britanijom, Norveškom i obalnim državama. O poljoprivredi ministri razmjenjuju mišljenja o pripremi strateških planova i reviziji tržišnih standarda EU -a. Vijeće također vodi raspravu o paketu Fit for 55 i o novoj šumarskoj strategiji EU za 2030. godinu.

Foto: European council

U okviru Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo – AGRIFISH, očitovali smo se o brojnim poljoprivrednim temama i ovdje izdvajam status Strateških planova, reviziju tržišnih standarda EU, a zajedno s mađarskim ministrom predstavio sam i zahtjev Hrvatske za produljenje Privremenog okvira do 31. prosinca 2022., istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji sudjeluje na sastanku:

“Vezano za izradu strateških planova naglasili smo kako je Hrvatska u procesu opsežnih konzultacija s dionicima, ali i predstavnicima u DG AGRI te kako očekujemo donošenje sekundarnih akata kako bi naši poljoprivrednici na vrijeme mogli definirati mogućnost potpore.

Politički dogovor koji je postignut u lipnju samo je prvi korak u tom smjeru, a tek sada nam predstoji ozbiljan posao na donošenju strateških planova.”


Danas će se rasprava nastaviti s temama vezanima uz šumarstvo, strategiji za šume do 2030. godine, odnosno za glavni cilj za ostvarenje “zelenog plana” smanjenja emisija za 55% do 2030., gdje će Hrvatska naglasiti specifičnosti šumarskog sektora i svoje zahtjeve, naglasio je Majdak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime