MALIŠANI DJEČJEG VRTIĆA „PETRINJČICA“ OBLIKOVALI GLINU NA RADIONICI KOD VALENTINA VALENTA

388

Tradiciju lončarstva nastoji se održati živom u petrinjskim školama. S tim ciljem Valentino Valent održao je edukativnu radionicu za najmlađe. Radionici je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović posjetio je radionicu jednog od rijetkih zaljubljenika u lončarstvo Valentina Valenta. Pohvalio je njegov rad, a i otkrio na što ga asocira glina:

Taj osjećaj me nekako vraća u djetinjstvo jer smo u djetinjstvu svi nekako živjeli i igrali se s blatom. Blato je kroz povijest u gradu petrinju dalo jednu tradicionalnu vrijednost. Pogledom unazad 100 godina u Petrinji smo imali preko 40 glinenih majstora i velemajstora koji su našu petrinjsku stucku prenesli u veliki dio europe. Ta tradicija se nastavlja i vrlo je važna jer pokazuje što sve ruke mogu napraviti.

Valent je održao edukativnu radionicu za djecu iz dječjeg vrtića Petrinjčica.

Lako je održavati zanat koji izumire ako imate podršku gradonačelnika. Ono što smo mi krenuli prije deset godine bio je čisti entuzijazam, a danas je ovo pravi mali obrt koji odlično funkcionira. Cijela obitelj živi od ovoga, radimo tisuće anfora za cijeli svijet, a ono što je nama jako interesantno a i oduvijek smo bili spremni izdvojiti određeno vrijeme da se posvetimo onim najmlađima i da njima prikažemo taj zanat, pa eto možda jednog dana dobijem jednu dobru petrinjsku konkurenciju.

Petrinjski gradonačelnik Dumbović istaknuo je važnost tradicije te najavio:

Moramo ostaviti neke navike moramo vidjeti i kako se nametnuti u budućnosti kroz dobre projekte i preko EU fondova i da vidimo može li nam partner biti grad i dječji vrtić. Želim da u sljedećoj godini proračuna stavimo jedan određen dio sredstava koji bi mogao pomoći valentinu da u neposrednoj blizini napravimo jedan takvu malu glinenu priču u kojoj bi se mala djeca i svi ostali predškolci i svi ostali koji idu u školu, educirali.

Tradiciju lončarstva u Petrinji nastavio je Mato Stanešić, posljednji petrinjski majstor u radionici “Stucka”, a majstor Valentino jedini je njegov nasljednik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here