Lokalna akcijska grupa Petrova gora organizator je manifestacije “Hranimo se lokalno – Povežimo se sa selom”, koja se tijekom kolovoza održava na tri lokacije na državnoj cesti D1 – Karlovac – Plitvice. Naime, na toj cesti poljoprivrednici izlažu i prodaju svoje proizvode direktno kupcima, svakog petka, subote, nedjelje i ponedjeljka, kada je promet najgušći, pa se putnici mogu opskrbiti svježim i domaćim voćem i povrćem.

 

Osim što žele “oživiti” ovu “staru” cestu, na kojoj je promet slabiji otkad postoji autocesta, organizatorima je cilj i potaknuti poljoprivrednike na direktnu prodaju, a kupce na to da kupuju svjež, domaći i zdrav proizvod lokalnih proizvođača.

 

Inače, LAG Petrova gora obuhvaća Općine Barilović, Vojnić, Gvozd, Topusko i Krnjak, gdje su se, ispred restorana Savić, okupili poljoprivrednici prvog dana manifestacije.

Na ovom području uglavnom djeluju mala obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, koja nemaju veliku proizvodnju. Ipak, svoje proizvode poljoprivrednici rade s ljubavlju i entuzijazmom, a u ponudi na D1, do kraja kolovoza su med i proizvodi od meda, voće i povrće te rukotvorine.

 

Tijekom kolovoza na manifestaciji sudjeluje dvadesetak OPG-a, a osim prehrambenih proizvoda, prolaznici se mogu upoznati i s bogatom ponudom kulturne baštine, koju predstavljaju udruge s ovog područja. Tako članovi udruga prezentiraju stare načine izrade narodnih nošnji, izložene su i stare alatke poput vretena i preslice.

Uz ponudu domaćeg voća, povrća, zdravog meda i drugih proizvoda, rukotvorina i narodnih nošnji, turiste i kupce očekuje i bogat kulturni program.

 

Više pogledajte u video prilogu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime