Marijana Petir zahvalila Hrvatskom caritasu na dosadašnjem radu i pomoći

57

Marijana Petir, nezavisna zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu susrela se je u srijedu, 3.kolovoza, na zagrebačkom Ksaveru s fra Tomislavom Glavnikom, ravnateljem Hrvatskog caritasa, kako bi zahvalila na cjelokupnom angažmanu što ga Hrvatski caritas i nad/biskupijski caritasi čine na ublažavanju životnih teškoća svih slojeva društva u Republici Hrvatskoj, navodi se tako u priopćenju kojeg u nastavku donosimo u cijelosti.

Hrvatski caritas iskazuje otvorenost i podršku uspostavi “Banke hrane” u Republici Hrvatskoj, a sve sa svrhom nebacanja iskoristive hrane, a u cilju kvalitetne i pravedne distribucije prehrambenih namirnica osobama koje žive na granici siromaštva. ‘Hrvatski caritas u tom smislu može ponuditi praktične savjete iz područja distribucije hrane kroz socijalne samoposluge ili pučke kuhinje’, rekao je fra Tomislav Glavnik. Petir je podsjetila kako je Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora kojem je na čelu pozvao nadležna državna tijela da primjereno urede status posrednika u doniranju hranom, a s ciljem osiguravanja njihovog redovitog financiranja i funkcioniranja, te su isto tako apelirali da se kroz javne kampanje pokuša utjecati na osvješćivanje građana kako bi se smanjilo bacanje hrane.

Fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog caritasa i zastupnica Marijana Petir razgovarali su i o stanju na potresom pogođenom području Banovine. Fra Glavnik je istaknuo kako je Hrvatski caritas odmah po potresu kupio 182 stambenih kontejnera koji su žurno  raspoređeni na Banovini. Kontejneri su financirani polovicom iznosa iz žurne pomoći Caritasa internationalisa, a polovicom iz vlastitih sredstava Hrvatskog caritasa. Na taj način Hrvatski caritas je zbrinuo 558 osoba koje trenutno žive u stambenim mobilnim jedinicama očekujući obnovu svojih u potresu oštećenih domova i stanova. Djelatnici Hrvatskog caritasa kroz četiri dana u tjednu kontinuirano obilaze korisnike stambenih modula pokazujući im tako blizinu i skrb.

Ravnatelj Glavnik iznio je planove Hrvatskog caritasa za predstojeći period u kojem će se financijska pomoć sakupljena za potresom pogođeno područje Banovine u iznosu od 17 milijuna kuna projektno upućivati, kako bi se postigla što veća učinkovitost na svakodnevne potrebe ljudi.

Marijana Petir zahvalila je na kontinuiranoj pomoći Banovini koja stiže iz Hrvatskog caritasa istaknuvši da su potrebe velike te da uz aktivnosti koje država provodi na revitalizaciji i obnovi tog područja, Hrvatski caritas ima značajnu ulogu.  Ona je pohvalila i  otvorenost koju je pokazao Hrvatski caritas u posredovanju upućivanja financijske pomoći stradalnicima terorističkom napada na rimokatoličku župu na blagdan Pedesetnice u Nigeriji, biskupija Ondo u kojem je smrtno stradala 50 osoba. Pomoć od 30.000 eura odobrila je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog zastupnice Petir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime