MARTINJE Mladiću kazna od 20.400 kuna i zabrana vožnje 9 mjeseci

1301

Ususret Martinju, kada brojni vozači nazdrave s “kojom čašicom više”, policijske službe diljem Hrvatske pojačano su motrile promet i provodile brojne akcije u cilju prevencije prometnih prekršaja, posebice prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela i ostalog.

Iako se promili i kazne tek zbrajaju, već imamo neke od “vikend-rekordera”:

Mladiću iz Koprivnice kazna 20.400 kuna

U subotu, 9. studenoga, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 25 – godišnji vozač koji je u 1.50 sati u Koprivnici, u Ulici Ante Starčevića upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,53 promila, dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 20.400 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica na području PU zagrebačke:

– u petak, 8. studenog 2019. godine u 23.15 sati u mjestu Čista Mlaka u Zagrebačkoj ulici, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,09 g/kg u organizmu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv istog biti podnijet prekršajni nalog.

– u nedjelju, 10. studenog 2019. godine u 3.55 sati, 39-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Avenije Marina Držića u smjeru sjevera. Nadzorom prometa kod raskrižja s Rapskom ulicom te alkotestiranjem izmjerena joj je koncentracija od 1,37 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 8 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je 16 osoba, a kod jedne osobe je test bio pozitivan, dok se jedna osoba odbila podvrgnuti testiranju na droge.

Od 111 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (17,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (10,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Martinje 2019. godine

Prošlogodišnji rezultati Martinja pokazuju kako je na području Republike Hrvatske od ukupno 8.456 kontroliranih vozača njih 729 zatečeno pod utjecajem alkohola, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Također, 5 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača.

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su:u pravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i
kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć).

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here