Matić: Ne znam koji su zahtjevi prosvjednika, ali znam tko ih je poslao u Savsku 66

64

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić rekao je u ponedjeljak da ni nakon gotovo šest mjeseci prosvjeda branitelja ispred njegova ministarstva ne zna koji su njihovi zahtjevi, ali razumije tko ih je onamo poslao, tko drži i financira prosvjednike koji su, dodao je, snažno politički motivirani.

“Ne znam što traže. Tražili su da se povuče prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja te da se povuče odredba o mirovinskom, što smo i učinili, a oni se i dalje ne miču ispred zgrade ministarstva”, rekao je Matić u Banskim dvorima, gdje je sudjelovao na #TweetUp-u, druženju s aktivnim korisnicima Twittera.

Odgovarajući na njihova pitanja o braniteljskom prosvjedu ministar je istaknuo kako je prosvjed neartikuliran, a zahtjevi prosvjednika, za koje je rekao kako su snažno politički motivirani, potpuno nejasni.

Vrlo čudnim drži što je prosvjed počeo uhićenjem zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića te što se nastavio kroz predsjedničku predizbornu kampanju. Po njegovim privatnim informacijama, dodao je, prosvjednici očajnički traže razlog da odu, pri čemu je ponovio kako neće dati ostavku, a prosvjednike je upitao “što bi se dogodilo ako umjesto njega dođe Pero Perić”.

Matić je istaknuo kako je teško razgovarati s ljudima koji ultimativno postavljaju svoje zahtjeve, ali u Vladi i njegovu ministarstvu i dalje pokušavaju s njima razgovarati. “Naše strpljenje nije znak slabosti, već veličine i razumijevanja prema skupini branitelja koji prosvjeduju. Pokušavamo naći rješenje”, rekao je.

Na pitanje do kada će ministarstvo plaćati struju prosvjednicima u šatoru, odgovorio je kako pokušavaju pronaći rješenje. “I struja će doći na red. Mi pokazujemo strpljenje, ali i ono ima kraja. Ali, imamo živaca za to”, rekao je. Dodao je kako ništa “ne želi lomiti preko koljena” te da se sve pokušava razumno riješiti jer je riječ o specifičnoj populaciji ljudi.

Matić je podsjetio da je o prosvjednicima u Savskoj 66 više puta razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem te je dodao kako ne smatra da bi premijerov dolazak u šator pomogao rješavanju tog problema. Podsjetio je i na odnos branitelja prema bivšem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki, ocjenjujući da je riječ o ljudima koji na neki način žele poniziti najviše državne dužnosnike. “Ništa se ne bi dogodilo dolaskom premijera Milanovića u šator, osim što bi ga pokušali poniziti”, ustvrdio je Matić.

Na pitanje koliko će po njemu trajati prosvjed, odgovorio je kako bi volio da ga nije niti bilo, ali, dodao je, što se njega tiče, može trajati i “do sudnjeg dana”. To pitanje, istaknuo je, treba postaviti onima koji su prosvjed organizirali i onima koji branitelje potiču na prosvjed.

Naglasio je kako više neće biti privatnih kontakata s vođama prosvjednika Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom, prekinutih prije gotovo dva mjeseca, te da s njima ubuduće može razgovarati samo službeno u prostorijama ministarstva.

Matić je komentirao i odluku Haaškog suda da se Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993., zbog zdravstvenih razloga pusti na privremenu slobodu. “Haag pokazuje humanost prema ljudima koji su teško oboljeli iako ti ljudi 90-ih nisu pokazivali humanost prema svojim žrtvama”, ocijenio je.

Na pitanje kada će ukinuti prava pripadnicima HVO-a iz hrvatskog proračuna, odgovorio je da 6500 pripadnika HVO-a prima hrvatsku mirovinu, a njih 178 su stopostotni ratni vojni invalidi prve skupine, za što se iz proračuna izdvaja oko 350 milijuna kuna. “To pitanje u budućnosti treba rješiti i jedan od razloga zašto su prosvjednici ispred ministarstva je i to neriješeno pitanje, a koje im je ponuđeno da bude riješeno zadnjom izmjenom i dopunom Zakona o pravima hrvatskih branitelja, što su odbili. Zato pripadnici HVO-a koji su stopostotni ratni vojni invalidi prve skupine ove godine neće dobiti automobile od Republike Hrvatske”, rekao je Matić.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here