Među novozaraženima u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedno dijete

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 71 zaražena osoba

460
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u nedjelju ujutro potvrđeno je šest novooboljelih od koronavirusa, među kojima je i jedno dijete koje zasad nije hospitalizirano već je na kućnom liječenju, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog stožera Civilne zaštite.

U toj je županiji ukupno koronavirusom zaražena 71 osoba. Među njima su 22 zdravstvena djelatnika od kojih je, prema jutrošnjim podacima, jedan liječnik otorinolaringolog i jedan onkolog splitske bolnice. U samoizolaciji je 113 zdravstvenih djelatnika, istaknula je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

“Nadamo se da nećemo imati velike eskalacije brojki, no ovaj porast oboljelih je očekivan s obzirom da se oboljevanje sada ne odnosi na kontakte s ljudima koji su došli iz središta infekcije već se sada virus širi u našoj populaciji. Ovo je prilika da još jednom kontroliramo naša kretanja i ponašanja”, rekla je Karin.

“Postoji i asimptomatska bolest što znači da netko može imati virus u sebi, a da pritom ne mora imati nikakve simptome bolesti. Upravo su ti asimptomatski kliconoše problem jer bolest prenose drugim osobama”, upozorila je Karin.

VEZANE VIJESTI
Nema novooboljelih od koronavirusa u SMŽ

O oboljelom djetetu rekla je da ima povišenu temperaturu, kao i respiratorne simptome i da je na kućnoj skrbi.

Novinari su je pitali ima li među djelatnicima zatvora zaraženih, na što je odgovorila potvrdno, dodavši da je jedan zaposlenik zatvora pozitivan na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji.

“Jedan njegov ukućanin je hospitaliziran. Obrađeni su svi epidemiološki podaci i kontakti, te zasad nema nikakve epidemiološke situacije u zatvoru da bi trebalo ovog trenutka provoditi neke mjere. Naglašavam da je to zaposlenik koji nije bio u izravnom kontaktu sa zatvorenicima, ali jest s ostalim kolegama. O svemu su obaviješteni Nacionalni stožer i Ministarstvo pravosuđa”, odgovorila je Karin.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je kako su u toj bolnici hospitalizirane 24 osobe. Troje je na respiratoru, od kojih jedan pacijent iz Dubrovnika ima teže kliničko stanje, te su svi životno ugroženi.

VEZANE VIJESTI
GLINA U četvrtak pranje javnih površina

Preostali pacijenti imaju blaže ili umjerene simptome te su stabilno.

“Bolest je dijagnosticirana kod troje djelatnika KBC-a i oni više nisu u bolnici. Korisnije je što više testirati, posebice zdravstvene djelatnike, i mi ćemo obratiti punu pozornost da to i radimo. Većinu testova obavljamo u Splitu, no dio još uvijek šaljemo u Zagreb. Idućeg tjedna bi trebalo biti nešto bolje jer očekujemo da će testiranja početi i Nastavni zavod, pa će se sve više testiranja moći raditi u Splitu”, rekao je ravnatelj Meštrović.

Od troje zaraženih djelatnika bolnice jedan je s Nuklearne medicine, te po jedan s odjela otorinolaringologije i onkologije.

Zbog zaraženog onkologa cjelokupna smjena zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, onkološki pacijenti su svi dobro, a oni rade po postupnicima u situacijama kad se dogodi koronavirus.

VEZANE VIJESTI
206 oboljelih u Hrvatskoj, Beroš: "Poželjno je boraviti vani, ali ne u grupama!"

Župan Blaženko Boban izjavio je kako je danas u karanteni 15 osoba, među kojima je šest vozača, a od njih su dva Francuza i Belgijanac. Rekao je da je sa solinskim gradonačelnikom posljednji put bio u kontaktu 15. ožujka, te da su se nedavno čuli telefonom. Solinski gradonačelnik Ninčević osjeća se jako dobro, čuli su se i jutros, dodao je Boban.

Pozvao je sve građane koji osjete određene simptome da se čim prije telefonski jave svojim obiteljskim liječnicima koji će ih uputiti tamo gdje treba.

“Večeras u 20 sati u Hrvatskoj je akcija u kojoj će građani na svojim prozorima i balkonima zapjevati Moju domovinu. Pozivam sve građane da sudjeluju u akciji jer će to biti jaka potpora zdravstvenom osoblju i stožerima koji rade 24 sata za sve kojima je to potrebno”, pozvao je Boban.

 

Izvor: Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here