U Domu rafinerije nafte u Sisku otvorena je dvodnevna Međunarodna konferencija „Cjelovit pristup okolišu“. Cilj konferencije je predstavljanje aktualnih znanstvenih i tehnologijskih, teorijskih i praktičnih spoznaja i dostignuća iz područja zaštite okoliša, inženjerstva okoliša, održivog razvoja te integrativne bioetike, kao i intenzivnije povezivanje znanstvenika i istraživača iz navedenih područja, istaknula je Anita Štrkalj, predsjednica Organizacijskog odbora konferencije, ujedno i predsjednica sisačkre Udruge za promicanje cjelovitog pristupa okolišu, glavnog organizatora.

„Cilj je ove konferencije da se znanstvenici i stručnjaci iz ovog područja što više zbliže i izmjene znanja i iskustva. Program je zaista šarolik, teme su različite, dodirnut ćemo se kompletne problematike vezane uz ovo područje. Isto tako, bila nam je želja da konačno ovakav događaj organiziramo u našoj Sisačko – moslavačkoj županiji jer ovu vrstu tematike i na ovaj način do sada nismo obrađivali u našoj županiji.  Interes je daleko veći od onog što smo očekivali, 106 je prijavljenih radova, od toga je 92 rada prošlo recenziju i bit će predstavljeni kroz poster sekciju i usmena predavanja. Autori radova dolaze iz 17 zemalja, 123 recenzenta  je sudjelovalo u cijeloj priči i očekujemo da će kroz ovaj prostor u ova dva proći više od 200 sudionika“, kazala je Štrkalj.

Jedan od organizatora konferencije je i Veleučilište Velika Gorica, a profesorica na ovom fakultetu, Sanja Kalambura, naglasila je kako im je želja bila na neki način povezati Veliku Goricu i Sisak.

„Ono na što smo željeli ukazati je upravo ta priča cjelovitosti pa smo -organizirali  i jednu izložbu koja se može ovdje vidjeti, a govori o gospodarenju otpadom od prapovijesti do danas. Inače, izložba je potekla iz Zadra i Zadarske županije i putuje po Hrvatskoj. Važno je možda naglasiti da nam je potrebna upravo ta cjelovitost, kako u prirodnim ugrozama, tako i svakodnevnim. Naše Veleučilište ima i poseban studij vezan uz to, upravljanje u kriznim uvjetima. Tako da nam je to bila nekakva logična poveznica sa svim  onim o čemu ćemo govoriti i na konferenciji“, rekla je Kalambura.

Na početku 21. stoljeća svima je postalo jasno da zaštita okoliša i održivi razvoj postaju preduvjeti opstanka naše civilizacije te da prijetnje uništavanja materijalnog okoliša nadilaze državne i kontinentalne granice, ustvrdili su organizatori konferencije.

Svjesni su toga i u Sisačko – moslavačka županija koja je i pokrovitelj konferencije, a na čijem je otvorenju nazočio i župan Ivo Žinić.

„Županija od svog osnutka brine o zaštiti okoliša i provodi čitav niz aktivnosti, od onih programskih, strateških dokumenata do praktičnih stvari, ali i kroz pokroviteljstva, poput ovog. Vjerujem da time pridonosimo razvoju svijesti cijeloga društva o važnosti zaštite okoliša. Danas smo već dobrano svjesni kako sve ono što je vezano uz okoliš, zrak, tlo, voda, sve ono što je bitno za nas, ali i za budućnost, za naše potomke, moramo čuvati. Moramo voditi računa i da ta zaštita bude ravnomjerna, uravnotežena, jer često puta znamo otići iz krajnosti u krajnost u kojoj nam određena ograničenja sprječavaju normalan život. Moramo znati živjeti s prirodom i našom okolinom“, ustvrdio je Žinić.

Župan je dodao kako Županija ulaže značajna sredstva u zaštitu okoliša i prirode pa je tako u 2017. uložila tri i pol milijuna kuna, a ove godine četiri. Izrazio je uvjerenje kako će sve aktivnosti, programi i projekti koji se provode u cilju zaštite okoliša u budućnosti pridonijeti tome „da našim potomcima ostavimo kvalitetniji okoliš negoli što smo ga naslijedili od naših predaka“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime