Medved: Do lokalnih izbora pripremit ćemo potresom pogođeno područje

Dodao je da je po njihovim evidencijama Sisačko-moslavačku županiju nakon potresa napustilo 2861 osoba

296

Ministar hrvatskih branitelja i ravnatelj Stožera za obnovu nakon potresa Tomo Medved izjavio je kako će na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije do lokalnih izbora u svibnju pripremiti privremena glasačka mjesta -ili kontejnere ili šatore.

“Upravo s tim ciljem jučer je održan sastanak u stožeru u Petrinji sa središnjim izbornim povjerenstvom i zavodom za statistiku gdje smo prošli sve okolnosti i uvjete”, rekao je Medved gostujući u večerašnjem Dnevniku HRT-u.

Dodao je da je po njihovim evidencijama Sisačko-moslavačku županiju nakon potresa napustilo 2861 osoba.

“Do trenutka izbora ćemo pripremiti glasačka mjesta privremene naravi, vjerojatno će to biti kontejneri ili šatori”, naglasio je Medved.

Izvijestio je i da je dosad zaprimljeno više od 2.000 zahtjeva za obnovom, a građani su oslobođeni nepotrebnog administriranja.

“Otvorili smo urede u Petrinji, Sisku i Glini te su uspostavljena dva mobilna ureda koji obilaze naselja”, rekao je.

Istaknuo je napore inženjera koji su pregledali 35.252 objekta, od kojih je 11.825 neuseljivo zbog oštećenja u potresu, odnosno nisu sigurni, a s oznakom crveno njih je 4.193.

Medved je naglasio da je 1809 kontejnera i mobilnih kućica postavljeno u blizini kuća ili u kontejnerska naselja, a započeto je i uklanjanje objekata.

Rušenja su preduvjet za obnovu, no za sada se ruše samo državni i gradski objekti, rekao je, dodavši da se prvo  u Petrinji uklanjaju objekti u vlasništvu Republike Hrvatske koji predstavljaju opasnost.

“Prioritetno je uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi”, naglasio je Medved.

Briga za hrvatske branitelje 

Ministar hrvatskih branitelja, upitan o brizi za kvalitetu života branitelja podsjetio je da je Vlada donijela Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, te da je u saborskoj proceduri Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Naglasio je da će ovaj tjedan na Vladi biti izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima, kako bi dodatno stvorili pretpostavku za ubrzanje cijelog procesa za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida.

Na kritike da opet stižu novi ratni veterani s novim povlasticama, rekao je da to nije istina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime