MILANOVIĆ Boljeg susjeda od Slovenije nemamo

Bio bih sretan kad bi sa svim susjedima imali takve odnose, poželio je predsjednik

282
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor otkrili su spomenik Ljudevitu Gaju u Ljubljani i potom spomenik Francu Prešernu u Zagrebu.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

U ljubljanskom Sjevernom gradskom parku dvojica predsjednika zajedno su otkrili spomenik hrvatskom političaru, jezikoslovcu, ideologu, novinaru i književniku Ljudevitu Gaju koji je postavljen na inicijativu Saveza hrvatskih društava u Sloveniji u suradnji s Gradskom općinom Ljubljana. Autor spomenika Ljudevitu Gaju je akademski kipar iz Maribora Marijan Mirt, a sam spomenik je financiran projektom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

„O dobrim odnosima Hrvatske i Slovenije više i ne govorimo toliko, to je činjenica, kao crta povučena u nekom granitu. Boljeg susjed od Slovenije nemamo. Bio bih sretan kada bi sa svim susjedima Hrvatska imala odnose kao sa Slovenijom, razumne, s dosta emocija, ali ne previše, taman toliko koliko normalnim i zrelim ljudima treba, sa manje-više riješenim svim ključnim pitanjima i sa sviješću da se jedino razgovorom razumijevanjem, dijalogom, pa katkada i dijalektikom, mogu riješiti problemi. Mi ih imamo sve manje“, rekao je predsjednik Milanović u Ljubljani.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

redsjednik Milanović za Ljudevita Gaja rekao je kako je on ono europsko u Hrvatskoj što je postojalo uvijek i čega katkada nismo bili niti svjesni koliko je europsko. „Ljudevit Gaj i svi ljudi koji su u prapočecima one nove ili probuđene svijesti – koja je spavala stoljećima i oživljena u njegovoj najpoznatijoj pjesmi ‘Još Horvatska ni propala’ – u početku bili su za ilirstvo, a ne za hrvatstvo. Kasnije je promijenio mišljenje i izvorni kajkavski, na kojem je htio bazirati hrvatski, na kraju je iz kompromisa promijenio u štokavski“, rekao je hrvatski Predsjednik u Ljubljani.

U nastavku dana, predsjednici Milanović i Pahor, na šetnici uz jezero zagrebačkog Bundeka, otkrili su zajedno i spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešernu. „Danas prije podne smo u Ljubljani otkrili bistu Ljudevita Gaja, suvremenika Franca Prešerna, jednog od najvećih slovenskih pjesnika, autora one strofe koja je postala službena slovenska himna, kojoj je zajedničko s Hrvatskom, osim što je nastojala u slično vrijeme, što je jako miroljubiva“, poručio je predsjednik Milanović prilikom otkrivanja biste Francu Prešernu.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Dodao je kako su oboje po zanimanju bili pravnici, ali neuspješni. „To je bilo vrijeme kada su nacionalnu riječ i jezik, bez čega nema nacije, tesali, gradili, mjerili i rezali pravnici. Danas nezamislivo. To je bilo takvo vrijeme, danas je ovo vrijeme u kojoj smo u birokratiziranoj, ali nama zajedničkoj Europskoj uniji. Jako lijep dan, jutros u Ljubljani Gaj, danas poslijepodne Prešern – nastavimo samo ovako. Hrvatsko-slovenski odnosi su jedna sve ljepša i ljepša priča i nema niti jednog razloga da tako ne ostane“, zaključio je predsjednik Milanović otkrivajući, zajedno sa slovenskim predsjednikom Pahorom, bistu Franca Prešerna na Bundeku.

Spomenik, poprsje s likom dr. Franc Prešerna, rad je akademskog kipara Metoda Frlica, a izradu Idejnog projekta, biste, postamenta i postolja u cijelosti snosi Veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb. Pripremu temelja, popločenje prilaza i krajobrazno uređenje okoliša financirano je iz proračuna Grada Zagreba.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime