MILANOVIĆ GROMOVIMA Nasljednici ste slavne vojske koja je dobila rat

Predsjednik je sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“

128
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i uručenju beretki pripadnicima 2. mehanizirane bojne „Gromovi“.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Nakon uručivanja beretki i prisege pripadnika 2. motorizirane bojne „Gromovi“, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju poručio im je da su oni nasljednici slavne vojske koja je dobila rat. „Zapovjednici iz toga vremena još su uvijek tu s nama. To su ljudi koji će za deset godina svi biti u mirovini i pričat će svoju priču, legendu i istinu. To su stvari koje se ne smiju zaboraviti“, istaknuo je Predsjednik.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

„Vaši prethodnici prvo su obranili, a onda oslobodili zemlju s vrlo ograničenim količinama oružja“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako Hrvatska vojska tada nije imala pomoć izvana već da je Hrvatska obranjena vlastitim snagama, herojstvom, domišljatošću, lukavstvom i hrabrošću prethodnika „Gromova“ i svih ostalih diljem Hrvatske. „Hrvatsku nije oslobodila međunarodna koalicija. Hrvatsku su isključivo oslobodile hrvatske snage oslonjene isključivo na vlastite sposobnosti – hrvatski sinovi i kćeri i naša braća iz Bosne i Hercegovine – zajedničkim snagama. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu nisu deblokirali američki i britanski avioni nego Hrvatska vojska, hrvatske brigade. Ne savezničke bombe nego Hrvatska vojska na ulazu u Banju Luku. Tek tada Sarajevo je deblokirano i započeli su pregovori oko Daytonskog sporazuma. To su jako važne stvari. Svjedoka je još jako puno, neće se to lako zaboraviti“, rekao je predsjednik Milanović.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Hrvatskim vojnicima poručio je da je njihova zadaća isključivo obrana Hrvatske. „Sve što radimo, uz svu lojalnost i korektnost koju možemo, trebamo i hoćemo pokazati prema svojim saveznicima, radimo prije svega u interesu Hrvatske. Mali narodi ne mogu voditi velike bitke. Kada se veliki tuku, mali se odmaknu i gledaju svoje interese. Mi nemamo tisuće tenkova, nećemo ih imati i ne trebaju nam. Ono što imamo, time moramo pametno, odgovorno i lukavo gospodariti“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike na svečanosti održanoj u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Obilježavanje ustrojavanja „Gromova“ započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima. Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH pri polaganju vijenca bili su  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ bojnik Vlatko Klarić te savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime