MILANOVIĆ Idem kod Svetog Oca! Strepim da Banožić ne zatraži i njegovu ostavku!

“Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike”, kazao je Milanović

661
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da ministar obrane Mario Banožić i premijer Andrej Plenković, a ne on, politiziraju funkciju načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja.

“Ne, ne, to radi ministar. I nažalost, premijer za sada”, izjavio je Milanović u Gospiću odgovarajući na Banožićeve prozivke da politizira vojsku i admirala Hranja, a odgovorio je i na Banožićevu ocjenu da je on “psihijatrijski slučaj”.

Strepim da Banožić ne zatraži ostavku pape Franje

“Ja možda jesam za psihijatriju, ali za šefa klinike” kazao je Milanović i istaknuo da će i dalje nastaviti otvoreni sukob s Banožićem dok god se u službu ne vrati umirovljeni zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Elvis Burčul.

Poručio je Plenkoviću da ima problem jer mu je ministar “u sukobu s načelnikom Glavnog stožera”, što je ozbiljna stvar, ali i da treba odgovarati za nespremne ljude koje je postavio.

U vezi Banožićevih zahtjeva za Hranjevom ostavkom Milanović mu je ironično poručio kako strepi hoće li zatražiti i ostavku pape Franje.

“Idem kod Svetog Oca za dva tjedna i strepim da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži. Kako je krenulo, papa je sljedeći”, rekao je.

Komentirao je i pismo koje je jutros objavio Ured predsjednika, istaknuvši da je objavljeno jer Plenković na njega nije odgovorio niti je išta poduzeo.

U pismu Milanović upozorava da bi, zato što Banožić na sastancima u NATO-u i EU-u iznosi stavove koji nisu usuglašeni, mogao koristiti stavak 5. članka Ustava 144. U tom stavku stoji da Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike.

To je upozorenje Plenkoviću “da je potrebno biti ozbiljan i da odgovaraš za ljude koje si nespremne postavio na zapovjedne dužnosti”, rekao je.

“Na sjednicu Europskog vijeća neću ići jer je to dužnost premijera. Ako imate ovakve ministre, onda imamo funkcionalni problem. Prema Ustavu, članku koji sam osobno sastavio, dok je Plenković kuhao kavu u Parizu, piše tko predstavlja RH u Europskom vijeću. Predstavljaju je predsjednik Republike i Vlada. Taj sukob bi se teško mogao razriješiti kada bi došlo do njega”, kaže Milanović.

O vojarni u Gospiću: Ovo izgleda kao Černobil

Milanović je u četvrtak posjetio vojarnu 9. gardijske brigade “Vukovi”, a upozoravajući na loše stanje u vojarnama najavio je kako će se danas u Zagrebu sastati s vojnim zapovjednicima i razgovarati o stanju vojne opreme.

Istaknuo je da u gospićku vojarnu namjerno doveo medije da vide u kakvom je stanju Hrvatska vojska, a Banožića je optužio za njezino zanemarivanje.

“Pogledajte ovo, kako to izgleda, kao Černobil. (…) Ovo izgleda kao da je bila radijacija ovdje i da je netko nakon 30 godina ušao unutra. NATO članica u ovakvim uvjetima drži profesionalnu vojsku”, rekao je Milanović ustvrdivši da za takvo stanje odgovorno Ministarstvo obrane.

“Ovo je samo vrh sante, ja zbog ovoga nisam sazvao i predložio sjednicu Vijeća obrane, nego zbog puno ozbiljnijih stvari. U cijeloj vojarni nema nema dva objekta koja bi prošla tehnički pregled, krovovi su od radioaktivnog salonita. To pokazuje kriminalni nemar i to je moj posao”, istaknuo je.

“Upozorava se cijelo vrijeme. Ne samo ja, nego i zapovjednici i načelnik Glavnog stožera. Šta se poduzima? Ništa, hladna sociopatska ignorancija”, kaže Milanović.

Gdje je novac za oklopna vozila, raketne sustave, granate…

Spomenuo je i nabavu američkog oklopnog vozila Bradley, za što nisu osigurana sredstva u proračunu za 2021. godinu.

“Nula, ništa. Gdje je novac za raketna sredstva i sustave, za granate? To su pitanja na koja će mi morati odgovoriti premijer. Namjerno sam doveo medije da vide ovo, to je nečija odgovornost, nemar, to se zove “criminal negligence”.

Milanović se osvrnuo i na stanje s epidemijom, na novinarsko pitanje o rekordnom broju zaraženih odgovorio je protupitanjem koliko od onih koji su danas zaraženi nije cijepljeno.

“To je užasno važan podatak, to je užasno velika većina”, istaknuo je, a građane je pozvao na cijepljenje. Pozvao je također i na cijepljenje protiv gripe.

“Cijepite se protiv gripe, sve ukazuje da bi ove godine mogla biti zeznuta. Prošle godine nije bilo gripe, ove godine s obzirom da nema mjera gripa će se sigurno vratiti”, poručio je Milanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime