Milanović podržao Hrvatsku košarkašku reprezentaciju osoba u kolicima

Predsjednik je došao na trening za nastup na Europskom prvenstvu

491
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je hrvatske reprezentativce Hrvatske košarkaške reprezentacije osoba u kolicima koji se u Sportsko-gimnastičkom centru „Aton“ u Nedelišću pripremaju za nastup na Europskom prvenstvu košarkaša u kolicima B i C divizije.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Europsko prvenstvo košarkaša u kolicima B i C divizije održat će se od 12. do 22. lipnja u Sarajevu, a predsjednik Milanović je nakon treninga hrvatskim košarkaškim reprezentativcima zaželio puno uspjeha na natjecanju istaknuvši kako su u tako dobroj kondiciji da im koš ne bi uspjeli zabiti ni profesionalni košarkaši.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

„Impresivno! Da im se ljudi koji nemaju invaliditet sad suprotstave ne bi koša zabili, ni profesionalni košarkaši. Ovo je fizički jako teško i u tom sportu se vidi, isto tako, koliko je neko društvo otišlo daleko u brizi i potpori ljudima s invaliditetom i s posebnim potrebama ove vrste. U ovakvom su sportu najjači, ne oni koji su inače najjači u košarci, nego oni koji već dugo ulažu. Hrvatska tu ide naprijed, nismo loši“, poručio je predsjednik Milanović.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Hrvatska košarka u kolicima postoji od 70-ih godina 20. stoljeća, ali zanimanje za ovaj iznimno atraktivan sport osoba s invaliditetom naglo je poraslo nakon Domovinskog rata, kada su se ovom sportu priključili mnogi mladi hrvatski branitelji. Tako se košarka u kolicima od jedne sekcije u Zagrebu razvila u strukturiranu organizaciju koja danas ima Prvu i Drugu ligu, mušku reprezentaciju koja se u Sarajevu nada izboriti plasman u A diviziju – društvo najboljih europskih reprezentacija, a u postupku je osnivanje i ženske reprezentacije

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Trenutno se u Hrvatskoj najbolja košarka u kolicima igra u Splitu, Zagrebu i Zadru, a jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u kolicima je Splićanin Dino Sinovčić, koji je ujedno i jedan od najboljih svjetskih paraplivača te će na Europsko prvenstvo doći direktno sa Svjetskog prvenstva u plivanju. Uz Dinu Sinovčića, ponajbolji hrvatski košarkaši u kolicima su Admir Demirović i Ante Štimac, a izbornik reprezentacije je Riječanin Siniša Kuharić, koji je ove godine dobio godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za predani volonterski rad s osobama s invaliditetom.

Osim predsjednika Milanovića trening hrvatskih košarkaških reprezentativaca pratili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, tajnik Saveza košarkaša u kolicima Damijan Lisska, pomoćni trener reprezentacije Igor Ograjšek, glasnogovornik reprezentacije Kristijan Sirotich te povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime