Milanović s članovima udruge SOS Zagreb razgovarao o problemima obnove

135
10.01.2022., Zagreb - Drzavi inspektorat donio je rjesenje o uklanjanju potresom unistene zgrade u Petrinjskoj ulici 25, na krizanju s Djordjicevom ulicom, u centru Zagreba. Tako se danas otvaraju ponude za izvodjaca rusenja uz rok zalbe od 10 dana. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

O problemima s obnovom Zagreba nakon potresa Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s članovima SOS Zagreb, udruge građana osnovane prije godinu dana s ciljem brže i kvalitetnije obnove potresom pogođenih dijelova grada.

Članovi te udruge predsjedniku su ukazali na prepreke i probleme s kojima se građani susreću u pokušaju obnove. Upozorili su i na prijeteću situaciju da se mnoge zagrebačke bolnice, škole i vrtići neće obnoviti u zadanom roku sredstvima Fonda solidarnosti, nego će obnovu financirati porezni obveznici, dakle sami građani, stoji u priopćenju predsjednikova Ureda.

Na sastanku je kao ključni problem spore i neučinkovite obnove istaknuto to što u Hrvatskoj nije oformljeno središnje tijelo koje upravlja obnovom. Rezultat toga je da se u procesu obnove u Zagrebu, dvije godine nakon potresa, nalazi samo 75 zgrada, rekli su članovi Udruge. Potiče se samoobnova, međutim, brojne zgrade nisu kreditno sposobne pa i tu dolazi do problema te je potrebna pomoć države, odnosno brži povrat uloženih sredstava suvlasnicima, dok bi obnova trebala biti obavezna, istaknuli su na sastanku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime