Milijun i 175 tisuća kuna za projekte i programe civilnih udruga

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić potpisao ugovore o izravnom financiranju s predstavnicima 80 udruga

909

U prostoru Doma za starije i nemoćne u Sisku 2. srpnja su potpisani ugovori o financijskim potporama koje je Sisačko-moslavačka županija dodijelila za projekte i programe udruga iz područja zdravstvene zaštite i prevencije ovisnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga iz područja socijalne skrbi, udruga umirovljenika, izvaninstitucionalne skrbi, udruga mladih te programe udruga proisteklih iz II. svjetskog rata.

Riječ je o ukupnim sredstvima u iznosu od milijun i 175 tisuća kuna koja su raspoređena na 80 udruga, istaknuo je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je potpisao ugovore o izravnom financiranju s predstavnicima udruga.

Njih 10 je dobilo potporu za svoje projekte iz područja zdravstvene zaštite i prevencije ovisnosti. Župan Ivo Žinić istaknuo je da su programi tih udruga vrlo važni za razvoj civilnog društva i bolji život građana.

“Bez vas bi u našem društvu vjerojatno bilo puno više problema. Vidimo koliko je ovo široko područje i svatko od vas je u svom području djelovanja, ali i u svom kraju, itekako važan segmentu u području sprečavanja određenih ovisnosti  u našem društvu, pogotovo kod mladih. Ovdje ima i hvalevrijednih programa zdravstvene zaštite. Vjerujem da ćemo kroz zajednički rad još poboljšati stanje u društvu te da ćemo u budućnosti moći dati i veća sredstva. Ukupna sredstva za ovih 10 programa su 80 tisuća kuna”.

U ime potpisnika se zahvalio Šaban Kadrić, predsjednik Dobrotvornog društva Merhamet Sisak.

“Ovom se prigodom, u ime svih nas, ovog dijela civilnog društva, zahvaljujem izvršnoj vlast, Županiji sisačko-moslavačkoj, kao i zakonodavnoj vlasti,što su i ove godine omogućili da naše udruge provedu programe koje su predstavile, odnosno aplicirale na ovaj dio proračuna. Doista, dokaz je to da civilno društvo u suradnji s izvršnom i zakonodavnom vlašću na nivou županije, ima empatiju za ljude u potrebi o kojima mi kao udruge skrbimo kroz projekte i programe.”

Za projekte i programe predstavnicima 35 udruga proisteklih iz Domovinskog rata dodijeljeno je 748 tisuća kuna. Domovinski rat je temelj na kojem je stvorena hrvatska država, a udruge koje su proistekle iz njega su one koje svojim brojnim aktivnostima nastoje očuvati njegov dignitet i prenositi istinu o njemu, poručio je župan Žinić.

“Mislim da sve ono što vi radite u vašim programima, ako u to ne uključimo mlade, ako to  ne prenesemo na naše potomke, onda vjerojatno nećemo uspjeti, jer će se to onda negdje zagubiti. Stoga su programi koje provodite vrlo bitni za razvoj civilnog društva, a naročito za nas u Županiji, pogotovo za vas koji ste izgubili svoje najmilije, roditelje, sinove ili kćeri… To je nešto prestrašno! 560 branitelja je poginulo iz ove županije u Domovinskom ratu, više od tisuću 600 civila, više od dvije tisuće 100 žrtava je imala ova županija. To je veliki gubitak i to se osjeća i danas “.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Nenad Bužanić zahvalio se u ime predstavnika udruga Županiji na potporama koje su i ove godine izdvojene za njihov rad.

“Naše želje su uvijek malo veće od onoga što dobijemo, ali imamo se mogućnost prijaviti na razičite natječaje za potpore, od Županije, naših gradova ili općina pa i Ministarstva hrvatskih branitelja. Imamo više izvora financiranja, imamo i naše izvore – članarine i vjerujem kako na taj način svi možemo provesti sve planirane aktivnosti.”

Za potpore programima 35 udruga iz područja socijalne skrbi, umirovljenika, izvaninstitucionalne skrbi, udruga mladih te programe udruga proisteklih iz II. svjetskog rata ovom prilikom je dodijeljeno 355 tisuća kuna, naglasio je župan Žinić.

“Doista vam želim u vašem radu puno uspjeha. Želim čestitati na onom što radite jer svaka udruga ima itekako bitne programe koji pridonose kvaliteti življenja. Vjerujem da ćemo i u budućnosti zajednički nastaviti surađivati. Ukupna sredstva za razvoj civilnog društva na razini županije se kreću na razini višoj od pet i pol milijuna kuna. Nije to mali iznos, nije ni veliki, ali evo sukladno mogućnostima naše županije, našeg gospodarstva i ekonomije,  vjerujem da će ta sredstva biti još i veća i da ćemo moći pripomoći puno više u vašem radu”. 

Na dodijeljenim potporama zahvalio je predsjednik županijske Udruge umirovljenika Josip Vrbanac, koji je spomenuo kako je samo njihova udruga, koja okuplja oko 3300 članova, ove godine već ostvarila zavidnu aktivnost i vrlo dobre rezultate.

“U ime svih koji su danas dobili sredstva na korištenje iz proračuna Sisačko-moslavačke županije želim se zahvaliti. Vjerujem kako smo se svi javili iz potrebe jer iz svojih sredstava ne možemo pratiti sve programe koji se od nas očekuju. Ova sredstva će nam puno pomoći i na tome smo zahvalni”.

Župan je zahvalio na razumijevanju predstavnicima udruga što se sredstva dodjeljuju sa zakašnjenjem jer je prošlo već pola godine, ali i izrazio uvjerenje da to nije bitno utjecalo na njihove aktivnosti. Na kraju se svim udrugama zahvalio na dosadašnjoj suradnji, izrazio uvjerenje kako će i dalje dobro surađivati te im poželio puno uspjeha u njihovom radu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here