„Mogućnost sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom“ bila je tema sastanka kojeg je 23. ožujka u Sisku sa županom Ivom Žinićem  te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Sisačko – moslavačke županije održao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Župan Žinić je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo što su imali prilike saznati brojne korisne informacije vezane uz gospodarenje otpadom.

„Imali smo prilike čuti malo informacije i mogućnosti koje se pružaju našim jedinicama regionalne i lokalne samouprave za zbrinjavanje i odlaganje otpada na području naše županije. Govorili smo o svim specifičnostima, mogućnostima financiranja kroz fondove Europske unije, nabavku određene opreme, edukacije i svega onoga što je potrebno da bi kvalitetno zbrinuli otpad na području naše županije. Cijela ideja je educirati naše stanovništvo, podići svijest o odlaganju otpada, o važnosti razvrstavanja otpada kako bi se u budućnosti čim manje odlagali otpad, tj. da bi za naše potomke osigurali kvalitetne sirovine, a ne iscrpljivali već pomalo nedostatne izvore. Na taj bi način dobili potrebne materijale za daljnju proizvodnju. Pritom mislim prvenstveno na staklo, papir, metal i ostalo“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata SMŽ

 

Ministar Ćorić je župana te gradonačelnike i načelnike upoznao sa svim mogućnostima koje će im biti na raspolaganju u 2018. godini, za koju je kazao da je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

„Ciljevi koje smo si zadali do 2020. godine zovu upravo na to da svi dionici u ovom procesu, s jedne strane Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali isto tako i jedinice lokalne samouprave i naši građani daju sve od sebe. Sustav učinkovitog gospodarenja otpadom pretpostavlja prije svega izgradnju svih faza u infrastrukturi koja je potrebna za to učinkovito gospodarenje. Upravo zbog toga mi smo već otvorili natječaj za informacijske i edukativne aktivnosti u vrijednosti od 42,5 milijuna kuna koji je na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. Također, u sljedeća dva tjedna bit će otvoren natječaj za nabavku spremnika, očekujemo otvaranje natječaja za izgradnju sortirnica, nabavku vozila i plovila za prikupljanje otpada. Svi ovi oblici infrastrukture, uz reciklažna dvorišta koja su u fazi izgradnje i taj je natječaj kontinuirano otvoren do kraja ove godine, pomoć su onome što želimo učiniti, u potpunosti kreirati spreman sustav za učinkovito gospodarenje otpadom“, kazao je Ćorić.

VEZANE VIJESTI
Državno natjecanje u oranju ove godine u Sunji

Naglasio je kako je potrebno što bolje iskoristiti natječaje u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija koje su nam na raspolaganju, a veseli ga činjenica kako su jedinice lokalne samouprave iskazale spremnost sudjelovanja na ovim natječajima na kojima, za većinu njih, udio sufinanciranja dostiže 85%. Natječaji su to, dodao je ministar, za različite namjene.

„Gradnja i opremanje reciklažnih dvorišta u vrijednosti od 214,5 milijuna kuna, informativne i edukativne aktivnosti u vrijednosti od 42,5 milijuna kuna, sanacija odlagališta komunalnog otpada, onih koja će biti zatvorena, u vrijednosti 94 milijuna kuna. To su pozivi koji u ovom trenutku traju, koji su otvoreni. U roku od 10 dana otvorit ćemo poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje. Temeljem prvih inputa kojeg imamo od jedinica lokalne samouprave govorimo o pozivu koji bi mogao biti vrijedan oko 250 milijuna kuna. Kada govorimo o sortirnicama, koje su ipak kompleksni dijelovi infrastrukture, govorimo o pozivu koji bi mogao prema najavama, prema dosada iskazanom interesu, ići do 350 milijuna kuna vrijednosti“, nabrojao je Ćorić te podsjetio kako je Hrvatska 2016-tu završila na 26% odvojenog komunalnog otpada, a kako bi došlo do određenog pomaka, tj. kako bi Hrvatska dosegla 50%, što je obveza preuzeta ulaskom u EU, ministar smatra kako je potrebno ići upravo ovim smjerom: „otvoriti natječaje, omogućiti sufinanciranje od strane EU u visokom iznosu i omogućiti jedinicama lokalne samouprave da iskoriste te mogućnosti i zapravo zatvore krug“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here