Ministarstvo kulture RH pohvalilo videouradak učenika OŠ Vukovina

1988

Iz OŠ Vukovina javljaju kako je rad njihovih učenika na temu videonajave knjiga u sklopu Javnog natječaja Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobio veliku pohvalu!

Naime, kako stoji na stranici škole, učenici 7. d razreda javili su se na Javni natječaj za učeničke videonajave knjiga Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na javni natječaj u kategoriji učeničkih radova od 5. do 7. razreda pristiglo je ukupno 111 radova.

Učenici 7. d razreda – Beata Kološa, Nikola Kološa i Gabriel Ivić – sudjelovali su u natječaju videonajavom knjige „Duga“, autora Dinka Šimunovića.

Uradak učenika 7. d razreda nije osvojio prvo mjesto, ali je povjerenstvo za odabir odlučilo pohvaliti još tri rada u ovoj kategoriji pa su i vrijedni učenici OŠ Vukovina dobili pohvalu kako su se istaknuli „formalno zanimljivim pristupom, uspješno izbjegavši zamke konvencionalnosti, (…) „radovi koje izdvajamo služe se filmskim izražajnim sredstvima i doimaju se svježim i zaigranim“.

Povjerenstvo Ministarstva kulture je stoga nagradilo učenike donacijom knjiga za slobodno čitanje za školsku knjižnicu!

Ministarstvo kulture je u prosincu 2019. objavilo Javni poziv učenicima osnovnih i srednjih škola za videonajave knjiga. Poziv učenicima jedna je od mjera Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja.

Na Poziv koji je trajao do veljače 2020. godine pristigle su 183 prijave iz svih krajeva Hrvatske. Tako su iz ukupno 65 gradova u kategoriji od 1. – 4. razreda prijavljena 44 rada, u kategoriji od 5.  – 8. razreda 111 radova, a u kategoriji srednjoškolaca prijavljeno je 126 učeničkih radova.

Veliki odaziv i kreativnost učenika svjedoče o njihovom interesu za knjigu i književnost, ali i za filmski medij kao način izražavanja. Naročito je zanimljivo da su učenici pokazali da njihovi književni interesi izlaze iz okvira zadane školske lektire, iako su spremni i nju kreativno promišljati i tumačiti, što zajednički govori u prilog poticanju čitanja u smislu širenja dječjih perspektiva i barem djelomičnom zadovoljavanju njihove neizmjerne radoznalosti i otvorenosti.

Pobjednički rad učenika 6. razreda Osnovne škole “Dalj”:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime