Ministrica Bedeković: “SMŽ može poslužiti kao primjer dobre prakse!”

U Sisku održan radni sastanak zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković

890

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković 6. su rujna u Sisku održali radni sastanak.

Celjak je izrazio zadovoljstvo dolaskom ministrice naglasivši kako je sastanak bio informativan, ali i konkretan i konstruktivan. Ocijenio ga je kao temelj za daljnju uspješnu suradnju s ciljem poboljšanja pružanja socijalnih usluga i kvalitetnijeg provođenja socijalne politike na području županije.

„Zadovoljstvo mi je što smo razgovarali o unaprjeđivanju suradnje ustanova s područja socijalne skrbi i jedinica lokalne samouprave te Sisačko-moslavačke županije kao jedinice regionalne samouprave. Dopustite da posebno istaknem suradnju koju kao Županija imamo  s ustanovama iz područje socijalne skrbi, osobito na projektima na kojima zajednički surađujemo, kao recimo s Domom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. S njima surađujemo na projektu izgradnje vanjskog lifta s ciljem poboljšanja vertikalne komunikacije. S Domom za starije i nemoćne osobe Sisak surađujemo na projektu izgradnje podružnice, tj. na prilagođavanju dijela zgrade Doma zdravlja u Kutini u cilju smještaja korisnika u okviru djelatnosti podružnice Doma za starije i nemoćne osobe Sisak koji će djelovati u Kutini. S Centrom za socijalnu skrb također surađujemo kao partner na projektu poticajna deinstitucionalizacije kroz adaptaciju i prenamjenu prostora Centar za socijalnu skrb Sisak i podružnice Obiteljskog centra. S Domom za starije osobe Glina  surađujemo na projektu podizanja deinstitucionalizacije kroz adaptaciju kuhinje za vanjske korisnike i uspostavu dnevnog boravka“, kazao je dožupan.

VEZANE VIJESTI
Počinju sistematski pregledi djece za upis u školu

Ministrica Bedeković pojasnila je kako su sastanak održali zajedno s ravnateljima centara za socijalnu skrb i predstojnicima njihovih podružnica te ravnateljima ustanova u sustavu socijalne skrbi.

„Odabirom mjesta sastanka sa svim ravnateljima ovdje u Županiji želim staviti dodatni naglasak na važnost zajedničke suradnje između ministarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave u smislu suradnje izvršne vlasti s lokalnim i regionalnim vlastima kako bi se poboljšao prije svega sustav socijalne skrbi, a najvažnije kako bi se poboljšale usluge za naše krajnje korisnike. Važne teme i važni naglasci današnjeg sastanka su aktivnosti koje su nam trenutno u tijeku, a u kojima je naglasak na socijalnim radnicima i na sigurnost centar za socijalnu skrb. Naime, nakon onih tragičnih događaja u Centru za socijalnu skrb Đakovo, ministarstvo je pristupilo čitavom nisu aktivnosti kako bi se socijalnim radnicima omogućilo da mogu funkcionirati te da mogu kvalitetno obavljati svoj posao. Naravno da bi smo to postigli da prvi korak u tome treba biti osiguravanje sigurnih uvjeta rada“, ustvrdila je ministrica te dodala kako do 30. rujna 2019. godine svi centri trebaju osigurati zaštitu detektorima metala te proširenje ovlasti zaštitara. Ministarstvo će pratiti i provjeriti implementaciju dogovorenih mjera tehničke i fizičke zaštite zaposlenika te im pružiti daljnju podršku u realizaciji. Bedeković je najavila i ostvarivanje statusa službene osobe za socijalne radnike, ali i za sve druge stručne radnike u sustavu.

VEZANE VIJESTI
Potvrde polaznicima edukacije „Interpretatori hrvatske tradicijske kulture“

“Na današnjem sastanku naglasila sam važnost povlačenja sredstava iz europskih fondova kako bismo svim našim ustanovama u sustavu osigurali adekvatne materijalne uvjete rada. Ono što sam zatekla ovdje, na području Sisačko-moslavačke županije je za svaku pohvalu. Imamo niz projekta koji su u tijeku, radi se na jačanju infrastrukture, ali jednako tako radi se i na projektima te širenju mreže socijalnih usluga u zajednici i sve u svemu, barem po onome što ja mogu zaključiti nakon ovog sastanka, ovo je županija u kojoj se jako puno radi i u kojoj postoji dobra suradnja između centara socijalne skrbi i ostalih ustanova u sustavu socijalne skrbi te Županije. Ova županija može poslužiti kao jedan primjer dobre prakse“, smatra ministrica.

VEZANE VIJESTI
Budaševo proslavilo Posvetilo, godišnjicu posvete župne crkve

Najavila je nastavak provedbe procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanova te naglasila potrebu osiguravanja usluga usmjerenih poboljšanju kvalitete života u zajednici. Dodajmo kako je ministrica Bedeković obišla centre za socijalnu skrb u Sisku i Novskoj te sisački Dječji dom Vrbina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here