Mobilni tim palijativne skrbi za najteže bolesnike

504

U Domu zdravlja Sisak počeo je s radom mobilni palijativni tim koji će posjećivati bolesnike u njihovim domovima i, uz ostalo, ublažavati fizičke simptome bolesti u suradnji s obiteljskim liječnicima primarne zdravstvene zaštite te ostalim stručnjacima.

Ravnateljica sisačkog Doma zdravlja Ankica Grubišić istaknula je na svečanom obilježavanju početka rada ovog tima kako je u uređenje i opremanje prostora za palijativnu skrb utrošeno oko 120 tisuća kuna te se zahvalila Sisačko – moslavačkoj županiji koja je uložila glavninu sredstava, 105 tisuća kuna, dok su ostatak vlastita sredstva.

„Osim toga, imamo i vozilo s kojim ćemo obilaziti korisnike na terenu. Mislim da je bitno naglasiti kako je ovo prvi tim ovakve vrste, dakle palijativne zdravstvene skrbi na području naše županije u okviru primarne zdravstvene zaštite, od dva koja su predviđena mrežom javno zdravstvene zaštite“, kazala je Grubišić.

Župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić kazao je kako se dosta dugo čekalo da Ministarstvo zdravstva odobri početak rada mobilne palijativne skrbi za kojom na području ove županije postoji velika potreba.

„Na području naše županije ima puno starih stanovnika, naša je županija jedna od najstarijih županija po pitanju dobne starosti naših stanovnika pa stoga imamo puno potreba za ovakvom skrbi. Palijativna skrb je multidisciplinarna djelatnost u kojoj je, osim liječnika i medicinskog osoblja, potrebno i uključivanje puno drugih dionika jer znamo da u tako teškim situacijama ponekad je najvažnija suradnja s obitelji. Vjerujem da je ovo jedan početak, da ljudima koji boluju osigurano jedno  dostojanstvo i da te teške trenutke prebrode što je moguće lakše“, rekao je župan te dodao kako će, u suradnji s drugim institucijama, sustav palijativne skrbi i proširivati, a osim što će pružati osnovnu njegu u kući, mobilni tim će procijeniti ukoliko je potrebno daljnje zbrinjavanje tih ljudi.

„Mi u našem županijskom sustavu imamo određeni broj palijativnih kreveta, točnije njih 16. To je premalo za naše potrebe, ali u razgovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem očekujemo da ćemo dobiti i daleko više takvih kreveta. Cilj nam je u budućnosti osigurati palijativnu skrb, ne samo ovdje u Sisku, nego vjerojatno i odjel Opće bolnice dr. Ivo Pedišić U Petrinji pretvoriti u palijativni odjel gdje bi našim pacijentima pružili svu potrebnu skrb. Moramo učiniti još puno više kako bi palijativna skrb na ovom području bila na što višoj razini, kako je to i propisano određenim zakonima“, ustvrdio je Žinić.

Dodavši kako palijativna skrb ne liječi, ali pomaže ublažiti bol i podiže kvalitetu života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti, župan je timu palijativne skrbi poželio puno uspjeha u ovoj stručnoj, ali i humanoj djelatnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here