Mobilni tim u zajednici za obitelji u riziku

U planu je niz aktivnosti usmjerenih ka jačanju obitelji, senzibiliziranju javnosti i stvaranju društvenog ozračja koje je usmjereno jačanju obitelji i obiteljskih vrijednosti

736

Centar za socijalnu skrb Sisak provodi projekt Mobilni tim u zajednici. Riječ je o projektu vrijednom nešto više od milijun i 453 tisuće kuna koji je u potpunosti je financiran europskim sredstvima, a njegovo je trajanje 24 mjeseca, rečeno je 17. rujna na uvodnoj konferenciji i predstavljanju projekta u Sisku.

Kako je pojasnila ravnateljica sisačkog Centra za socijalnu skrb Alenka Ljubešić, namjera im je razviti, proširiti te unaprijediti kvalitetu izvaninstitucionalnih socijalnih usluga putem mobilnog tima za podršku na području grada Siska te općina Martinska Ves i Sunja.

„Cilj projekta je osnivanje, uspostavljanje i rad mobilnog tima sastavljenoga od socijalnog pedagoga, socijalnog radnika i psihologa koji će, za obitelji u riziku, savjetodavne usluge i psihosocijalnu pomoć i podršku pružiti u domu naših korisnika. Osim rada s roditeljima na podizanju njihovih roditeljski kompetencija, značajan je i rad s djecom i mladima na socijalnim vještinama, pomoći u učenju, posebno u ovim vremenima i s obzirom na epidemiološke situaciju s COVIDOM – 19. Mislim da je usluga izuzetno značajna pogotovo što će se pružati u domu korisnika“.

Ljubešić je dodala kako je predviđeno uključivanje minimalno 40 obitelji u riziku te 120 djece i mladih. Planiraju niz aktivnosti usmjerenih ka jačanju obitelji, senzibiliziranju javnosti i stvaranju društvenog ozračja koje je usmjereno jačanju obitelji i obiteljskih vrijednosti.

Upravo je to jedan od razloga što se u projekt rado uključila i Sisačko – moslavačka županija, uz Centar za socijalnu skrb Daruvar, jedan od partnera u projektu, istaknuo je na uvodnoj konferenciji župan Ivo Žinić.

„Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt unaprijediti takav vid socijalne skrbi pomoći obiteljima koje imaju problema. Kroz mobilne timove i kroz edukaciju stručnjaka u tom mobilnom timu, koji će dolaziti u naše obitelji, pokušat ćemo riješiti određene probleme. Naravno da nije cilj tog projekta samo doći u obitelji koji imaju problema, nego široj zajednici ukazati na pojavnost ovakvih problema. Često puta nismo upoznati i ne znamo sve probleme koji muče naše građane, koji imaju određene poteškoće. Zato kroz ovaj projekt želimo upoznati i širu javnost vezano za probleme obitelji“.

Župan je na kraju istaknuo kako je obitelj temelj našeg društva, a najveća vrijednost su djeca te kako im je drago biti dijelom projekta kojim se nastoji podići svijest javnosti o važnosti obiteljskog života, o roditeljstvu i pravu djeteta na odrastanje u obitelji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime