Molitva i svijeće u krugu bolnice Vukovar

453
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, oko spomen-obilježja, u molitvi i s upaljenim svijećama okupilo se mnoštvo Vukovarki i Vukovaraca kako bi odali počast svim vukovarskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata.

Mjesto je ovo odakle je nakon pada grada prije 28 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

VEZANE VIJESTI
VELIKA GORICA Svijeće na Zagrebačkoj u sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje

Molitvu je predvodio fra Matija Marijić, iz župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice i prigodni program mladih Vukovaraca.

90 dana u brojkama

Prema službenim podacima vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani prema jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu. Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovnih potrepština – nije bilo vode, hrane i lijekova.

VEZANE VIJESTI
Glina se pridružila paljenju svijeća za Vukovar

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom, molitvi je nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar branitelja Tomo Medved, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te mnogi drugi.

Izvor: Grad Vukovar službene stranice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here