Na Sajmištu u Popovači 19. svibnja je održana 11. županijska izložba stoke. Uz ocjenjivački dio u konjogojstvu i govedarstvu, izložba je obuhvatila i revijalni dio u kojem je predstavljena stoka u prikazu, male životinje te revija pasa. Organizirana je i tradicionalna povorka zaprega od središta Popovače do prostora Sajmišta te ocjenjivanje i proglašenje najljepše zaprege. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tradicijski obrti i udruge, u pratećem dijelu programa izložbe, predstavile su svoje proizvode.

Županijsku izložbu stoke organizirali su Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija te Hrvatska poljoprivredna agencija, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Udruga stočara i ratara ‘Seosko gospodarstvo’ Popovača, Konjogojska udruga Moslavina, Turistička zajednica grada Popovače, Kinološko društvo Popovača te Udruga uzgajivača malih životinja Moslavina.

Županijska izložba stoke jedna je od najznačajnijih manifestacija te vrste u Hrvatskoj i predstavlja važnu uzgojnu mjeru u stočarstvu. Stoga je potrebno poduzeti sve u okviru raspoloživih mogućnosti da se razina kvalitete izložbe još snažnije unaprijedi, istaknuto je prilikom otvorenja izložbe na kojoj je Mato Čačić, zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, iznoseći statističke podatke, istaknuo kako se gotovo četvrtina konja u Hrvatskoj nalazi upravo na prostoru Sisačko – moslavačke županije.

„Na ovoj županiji, na 2200 gospodarstava uzgaja se ukupno oko 32 tisuće grla goveda svih kategorija. Jedna od zanimljivosti i specifičnosti koja je izdvaja naspram drugih je veliki potencijal u pašnjačkom stočarstvu koje je u ovoj županiji i najčešće, a nadamo se da će u budućnosti biti i još intenzivnije“, kazao je Čačić.

VEZANE VIJESTI
Polaznici Ratne škole na tradicionalnom studijskom putovanju u SMŽ

Izložbu stoke otvorio je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako je održavanje ovakvih sajmova izuzetno važno za očuvanje tradicije, ali i za izlagače kojima je ovo jedinstvena prilika da se okupe i pokažu rezultate svog rada.

„Ovo što vi radite nije jednostavno. Inače, kad čovjek nešto radi, ako to ne voli, ne može niti biti uspješan. U ovo ovdje utkana je velika ljubav, veliki trud, puno znoja i muke da bi u ovim okolnostima, danas, mogli prikazati ono najbolje što imamo u stočarskoj proizvodnji. Poljoprivreda je jedna od strateških grana razvoja naše županije, ali i Republike Hrvatske. Moram to istaknuti, svu raskoš i ljepotu koju danas vidimo ovdje, nažalost mi stagniramo u proizvodnji, u stočarskoj proizvodnji, stagniramo u proizvodnji hrane i moramo nešto promijeniti. Hrvatska država mora više uložiti u proizvodnju vlastite hrane“, poručio je Žinić te dodao kako je to nešto na čemu svi zajedno moraju raditi.

„Sisačko – moslavačka županija ulaže napore i kroz ovakve izložbe omogućava uzgajivačima da pokažu što rade i koliko vole to što rade. Molim vas da ne odustanete od toga što radite, a ja ću se kao župan, još više uključiti u aktivnostiu vezane uz revitalizaciju poljoprivrede i stočarskog fonda“, zaključio je župan Žinić.

VEZANE VIJESTI
POPOVAČA Direktor s računa tvrtke podizao gotovinu i izrađivao lažnu dokumentaciju

Zbog trenda opadanja broja uzgajivača stoke, održavanje ove izložbe poprima još veću važnost, stoga je gradonačelnik Popovače Josip Mišković izuzetno ponosan na njeno održavanje. Mišković gaji nadu da će ovakav vid Sajma postati tradicija obzirom da uzgajivači imaju što ponuditi, ali i da će tradicija sajmovanja s vremenom poprimiti još veću, državnu razinu.

„Budući da se vremena mijenjaju budućnost našeg prikaza stoke je u ovakvim izložbama kao što je ova. Moram pohvaliti sve one koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe budući da je trebalo sve prikupiti, posložiti, tehnički odraditi, a isto tako,  ono što je najveći problem, izabrati kvalitetna grla s našeg prostora kako bi među vama izabrali najboljeg uzgajivača s najboljim grlom i na taj način mu dobili priznanje kao čovjeku koji je svoj trud i rad uložio u ono što, a to je stoka“, kazao je Mišković.

Takav je čovjek Tomislav Lipovac iz Novog Sela Palanječkog koji je i ove godine kao i prošle, među 40 izlagača koji su na izložbi predstavili 80 grla stoke, imao šampionsko grlo, kravu Monu. Lipovac je rekao kako je izuzetno ponosan na pobjedu jer je ona kruna truda i rada nekoliko generacija obitelji koje se stočarstvom bave više od sto godina, a on sam od svog rođenja.

VEZANE VIJESTI
Topli obrok - obrok zdravlja i u OŠ Rajić

„Osvojio sam već imao drugu godinu za redom šampionsko zvono. Krava Mona, koja je ove godine osvojila tu titulu, već je dala dvije kćeri koje su već bile prvonagrađene junice u dvije prethodne izložbe. Tako da je to neki pokazatelj dobre genetike, ali  i dobrog rada na gospodarstvu. Nagrada nam znači, no ona je više nekakva moralna podrška za daljnji rad i borbu s uvjetima u kojima radimo, a koji nisu dobri. Ovaj posao nije nimalo lak. Država nam ne omogućava ono što bi trebala, ponaša se dosta maćehinski i ne štiti nas kao proizvođače, a mi bismo mogli bi ozbiljna grana gospodarstva na koju bi se država, jednog dana, mogla osloniti“, smatra Lipovac.

Iako u Sisačko-moslavačkoj županiji još uvijek postoji velik interes da se održe gospodarstva koja su iz generacije u generaciju rasla i širila se, bez adekvatne pomoći, ostaje bojazan kako će se trend opadanja nažalost nastaviti što, složni su organizatori i sudionici izložbe, svakako žele spriječiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here