MORH demantira tvrdnje Miljenića i Lozančića

Iz MORH-a su demantirali tvrdnje oko nezakonitog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te zlostavljanja načelnika Glavnog stožera i hrvatskih vojnika koji pružaju potporu predsjedniku

220
Foto: MORH

Iz MORH-a su u ponedjeljak demantirali tvrdnje predstojnika Ureda predsjednika RH i predsjednikovog savjetnika za obranu oko nezakonitog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te zlostavljanja načelnika Glavnog stožera i hrvatskih vojnika koji pružaju potporu predsjedniku.

“Ministarstvo obrane oštro demantira izjave dužnosnika iz Ureda predsjednika RH da je riječ o nezakonitom umirovljenju brigadira Elvisa Burčula. Radi se o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Burčula s pravom na starosnu mirovinu koju je odluku donio ministar obrane Mario Banožić u skladu s ovlastima iz Zakona o službi u Oružanim snagama RH i Planom izdvajanja osoblja za 2021.”, navodi se u reakciji MORH-a.

U priopćenju ističu da, sukladno pozitivnim zakonskim propisima jedino ovlašteno tijelo u RH koje može ocjenjivati zakonitost pojedinačnog akta, je nadležni Upravni sud.

Napominju kako je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH u obnašanju službe dužan poštivati načela i odredbe Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama. Zapovijedi koje donosi u skladu s člankom 70. Zakona o obrani moraju imati utemeljenje u Zakonu o obrani i odlukama ministra obrane.

Naglašavaju da je u skladu s člancima 15. i 16. Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga RH združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i da Glavni stožer u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnosti navedenim Zakonom.

“Stoga smo puno puta objasnili kako korespodencija treba ići između MORH-a i Ureda predsjednika RH te kako je svaki drugi način postupanja protivan važećim propisima u pravnom sustavu RH”, ističu u MORH-u.

MORH se priopćenjem oglasio nakon današnjih izjava predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića i savjetnika predsjednika Dragan Lozančića koji su ustvrdili da se nakon nezakonitog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula, ministrovo zlostavljanje i šikaniranje protegnulo na načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja te na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku jer im nisu isplaćene dnevnice.

Ured predsjednika svojim postupanjem šikanira načelnika GS

MORH oštro demantira da se načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH šikanira i zlostavlja te poručuje da “upravo Ured predsjednika svojim postupanjem i zaobilaženjem MORH-a i stvaranjem paralelnog sustava putem Glavnog stožera zlostavlja i šikanira načelnika Glavnog stožera kao i cijeli sustav Oružanih snaga RH”.

Odluka ministra obrane od 4. studenoga 2021. godine ništa ne zabranjuje i ne ograničava i donesena je na temelju ovlaštenja koje ministar obrane kao čelnik tijela državne uprave ima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Za njezinu provedbu traži se jedino postupanje u skladu sa zakonom.

Za potpore koje se odobravaju zapovijedima načelnika Glavnog stožera, a koje su donijete bez suglasnosti odnosno odluke ministra obrane nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane.

Putni nalog kojim se isplaćuje dnevnica za službeno putovanje mora imati uporište u zapovijedi koja se donosi na temelju odluke ministra obrane odnosno drugog dokumenta Ministarstva obrane, u skladu sa zakonom.

Svako postupanje izvan toga nije u skladu sa Zakonom o obrani i od načelnika Glavnog stožera traži se samo da poštuje zakon i da dodijeljena proračunska sredstva iz državnog proračuna MORH-a troši zakonito i namjenski.

Vezano uz odnos prema Hrvatskoj vojsci i hrvatskim vojnicima MORH navodi da “itekako vodi brigu o Hrvatskoj vojsci i svim njezinim pripadnicama i pripadnicima u podizanju standarda, materijalnim pravima, opremanju i modernizaciji, što dokazuje povećanje Proračuna MORH-a i odluka vezana uz višenamjenski borbeni avion, zaključuju u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime