Most: Vlada RH ne zastupa hrvatske interese, već se pokorava Mađarima

Most nezavisnih lista upozorio je pred sisačkom rafinerijom na ponovnu prodaju nacionalnih interesa

1329

Vlada RH ne zastupa hrvatske interese, već se pokorava Mađarima, a premijer Andrej Plenković treba vratiti mandat narodu, poručili su Mostovci s konferencije za novinare održane 28. prosinca u Sisku. Most nezavisnih lista upozorio je pred sisačkom rafinerijom na ponovnu prodaju nacionalnih interesa o kojoj, kako je kazao saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, svi glavni akteri šute.

„Mi nismo promijenili stav kao neki, ne šutimo kao oni koji su rekli da će se povući iz politike ako se ugasi sisačka rafinerija, a oni budu na vlastiti. Mislim na župana Žinića, na ministra Marića, gradonačelnika Velike Gorice, zastupnika koji su kao i ministar Marić izabrani u ovo izbornoj jedinici. Ono što smo čitavo vrijeme tvrdili to se sada nažalost i provodi. Pod pritiskom MOL-a, pod pritiskom Mađarske, Vlada i premijer Plenković su pristali na te ucijene. Ide se u smjeru gašenja sisačke rafinerije. Govori se da će se ići na ulaganje u riječku rafineriju, a svi znamo da se to neće dogoditi. Kasnije će biti izlika da je transport u Rijeku neisplativ i sva nafta će se usmjeravati u mađarske rafinerije. Očito je da su Vlada i premijer Plenković popustili mađarskim pritiscima, a ono što još žalosnije da ono obećanje koje je dano na Badnjak 2016., da će se ići u otkup INA-e, da se po tom pitanju isto ništa ne događa. Pogazili su sva obećanja, pogazili su obećanje o tome da se sisačka rafinerija neće ugasiti, kao i to predbožićno obećanje da će se INA otkupiti“, kazao je Grmoja.

Saborski zastupnik Miro Bulj istaknuo je kako su sisačka rafinerija, odnosno INA, od nacionalnog interesa podsjetivši kako je već jedna Vlada pala zbog INA-e.

„Nakon obećanja da će riješiti sisačku rafineriju, tj. da će INA doći u hrvatske ruke, bila bi minimalna pristojnost Andreja Plenkovića i njegove Vlade da vrate mandat narodu i idu ponovo na izbore. Svi saborski zastupnici, a poglavito saborski zastupnici iz ove izborne jedinice, moraju se zapitati kome oni sada služe. Služe li hrvatskom narodu, radnicima, nacionalnim interesima ili služe stranim gospodarima koje u tome krdu predvodi Andrej Plenković. Most je dao svoj prijedlog i model otkupa međutim znamo da Most očito nije odgovarao politici koju vodi Andrej Plenković. Zbog toga nismo u Vladi. A znamo i da smo zbog zaštite nacionalnih interesa išli i na prijevremene izbore, prvi put u povijesti hrvatske države. Mi čvrsto stojimo iza nacionalnih interesa. Nemamo mi što kazati Orbanu, on brani svoj interes. Tko brani interese hrvatskog naroda i nacionalnih kompanija kao što je INA, koju je počeo privatizirati SDP na čelu s Linićem, a završio HDZ? Ovo je zadnji čavao u lijes hrvatskih nacionalnih interesa po pitanju INA-e“, ustvrdio je Bulj.

„Ova županija doživjela je tešku devastaciju u ratu, a od industrijskog središta koje smo bili nekad, sada smo svedeni na to da nam samo lažu. Kakav je to plan tvrtke koji ne uključuje nova radna mjesta? Sve što čujemo su laži, od INA-e do nastavka autoceste. Dajemo punu potporu Predragu Sekuliću, jer je jedan od ljudi koji se nisu dali potkupiti, a svi drugi su nas izdali“, rekao je županijski vijećnik i koordinator Mosta za Sisačko – moslavačku županiju Milan Brigljević.

Mostovci su i ovog puta naglasili kako rafinerije INA-e imaju kapacitet znatno veći od potreba domaćeg tržišta i moraju se više okrenuti izvoznim tržištima, što, smatraju, MOL zatvaranjem RN Sisak želi spriječiti i preusmjeriti sirovu naftu u svoje rafinerije, a potom zatvoriti i Riječku rafineriju nafte. „Politika nečinjenja nas čini sve ovisnijima, što je slučaj i s drugim ključnim reformama, jer se Vlada bavi političkim trgovinama i vlastitim interesima umjesto razvojem države“, zaključili su Mostovci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime