Muzej odbačenih predmeta na jedan dan otvara se u Velikoj Gorici!

359

Izvucite stare predmete koji vam skupljaju prašinu u domovina, prošetajte do Muzeja odbačenih predmeta i donirajte sve što bi inače bacili na otpad!

Muzej odbačenih predmeta

U petak, 25. listopada, Muzej odbačenih predmeta će na jedan dan posjetiti Veliku Goricu! Svoj pop-up ured za zaprimanje predmeta otvorit će na adresi Zagrebačka 6, preko puta Veleučilišta, a predmete građana zaprimat će od 9 do 17 sati.

Muzej odbačenih predmeta (MOP) interaktivni je performans autorica i izvođačica Ane Katulić iz Plartforme i Irene Boćkai iz Trećeprostora.


Ovakvim performansima umjetnice žele probuditi svijest građana o održivom razvoju i zero waste konceptu.

Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a one im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavaju dati novu vrijednost! Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati novu publiku povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog, društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju- izlagač.

Predmet mora imati svoju priču!

“Ono što je važno kod predmeta koje građani donesu je da ti predmeti imaju svoju priču, da nije riječ o primarnoj reciklaži ili da se netko rješava stare odjeće i obuće i donosi je nama”, kazala je jedna od autorica projekta Ana Katulić.

“Riječ je o malim predmetima, minijaturama do veličine dlana, izbjegavamo odjeću, obuću te one stvari kojih se najčešće rješavamo, a ne zaprimamo ni komade namještaja”, objasnila je Irena Boćkai iz udruge Trećeprostor.

Nakon zaprimanja predmeta, na istom mjestu u 20 sati uslijedit će otvorenje izložbe i popratni performans, a građani će izloške moći i udomiti.

“Želimo probuditi svijest građana o tome da ‘smeće’ nije samo ono što svakodnevno akumuliramo, poput bio otpada, plastike, stakla već da je smeće sve ono što za nas osobno više nema vrijednost”, dodaje autorica i izvođačica Irena Boćkai.

Prvi izložak – tamburica! Priču koja stoji iza prvog izloška pročitajte ovdje.

Inače, Muzej prati i virtualna inačica www.mop.show, a svi donirani izlošci bit će dostupni i na webu!

I za kraj dodajmo kako je ulaz na ovaj genijalni događaj- besplatan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here