Na 8. SOELA-i natjecalo se 17 škola

Utrka je odavno postala međunarodna

259

Tehnička škola Sisak je, u sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, organizirala 8. utrku solarnih automobila – SOELA.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović rekao je nešto više o ovoj utrci:

“Imamo dva naša automobila. Imali smo tri, ali prošle godine je jedan slupan. Do prije mjesec dana nismo ni znali da ćemo organizirati ovu utrku, no konačno smo dobili dopusnicu. Sve više i više škola se uključuje u ovu utrku. Utrka je u međuvremenu postala i međunarodna.”

Utrka solarnih automobila, koje su izradili učenici srednjih strukovnih škola, započela je 2013. godine u sklopu projekta SOELA i jedinstvena je takva utrka u Hrvatskoj i šire.

Projekt od njegovih početaka sufinancira i Sisačko-moslavačka županija, 8. SOELA-u je svečano otvorio župan Ivan Celjak:

“Najveća vrijednost ovog projekta su nova znanja, vještine i sposobnosti koje stječu učenice i učenici prilikom pripreme za ovu utrku. Istaknuo bih posebno i pojekt Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za računalstvo i elektrotehniku. U okviru tog projekta uredit će se vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku. Pribavit će se najmodernija oprema na kojoj će učenice i učenici također stjecati nova znanja, vještine i sposobnosti kako bi bili konkurentni, bilo da će ići na tržiše rada odmah nakon srednje škole, bilo da će upisivati fakultete. Sisačko-moslavačka županija će osigurati jednokratnu novčanu naknadu od 5.000 kuna za svakog studenta koji ima prebivalište na području Sisačko-moslavačke županije i koji upiše fakultet na potresom pogođenom području.”

Među 17 škola koje su sudjelovale u utrci bila je i jedna iz Slovenije i jedna iz Bosne i Hercegovine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime